Ik wil een bedrijf/zaak beginnen in Doesburg. Wat moet ik doen?

Leuk dat u voor Doesburg heeft gekozen! Op deze pagina voor ondernemers vindt u allerlei informatie voor starters en bijvoorbeeld over het vestigingsklimaat in Doesburg. Maar het is ook slim om contact op te nemen met de accountmanager van de gemeente Doesburg over uw plannen. Wij denken graag met u mee over de mogelijkheden! Ook kunnen wij u in contact brengen met het netwerk van belangenorganisaties uit de ondernemershoek.

Heb ik een vergunning nodig voor handelsreclame? (vlaggenstok, bestickering)

Ja, hiervoor heeft u een omgevingsvergunning nodig. De spelregels die hier voor gelden zijn uitgewerkt in de Nota Ruimtelijke Kwaliteit. In de nota staan onze ambities en spelregels met betrekking tot de redelijke eisen van welstand én monumentenzorg. Voor uw specifieke gebied of locatie kunt u ook de criteria van bouwen en verbouwen online inzien(externe link).

In mijn pand zijn meer dan 50 personen gelijktijdig aanwezig. Wat moet ik regelen?

Vanwege brandveiligheid moet u bij de gemeente een melding doen óf een vergunning aanvragen. Bijvoorbeeld als u een feestje organiseert in een café. Lees de voorwaarden voor brandveilig gebruik goed door. Daar staan ook voorbeelden bij wanneer een melding voldoende is, of dat een vergunning vereist is. U kunt ook altijd contact opnemen met het vergunningenloket.

Ik wil iets wijzigen aan een monument. Heb ik een vergunning nodig?

Ja, in de meeste gevallen hebt u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld voor het wijzigen van een monument en/of het wijzigen van de buitenzijde van een bouwwerk in onze door het rijk aangewezen Beschermd Stadsgezicht. Hieronder valt ook het wijzigen van de exterieurkleuren, verduurzaming van het bouwwerk, wijzigen indeling gevelpaneel/kozijnopening, enzovoorts. Een vergunning is sowieso nodig bij het wijzigen van het constructieve onderdeel, verandering van brandcompartimentering, uitbreiding bouwvolume en/of -oppervlakte van een bouwwerk.

Ik wil wonen boven mijn winkel. Kan dat?

Dit is afhankelijk van een aantal zaken. Soms is een omgevingsvergunning vereist. Omdat de wet- en regelgeving ingewikkeld is, kunt u het best contact opnemen met het vergunningenloket. Zij geven u informatie over wat u in úw situatie moet doen.

Ik ga slopen en/of asbest verwijderen. Moet ik nog iets doen?

Ja, het is belangrijk dat u dit meldt bij de gemeente. Als bij de sloop 10 m3 of meer afval vrijkomt is in de meeste gevallen een sloopmelding verplicht. In het geval van asbest verwijderen, neem dan contact op met het vergunningenloket. Rondom asbest verwijderen zijn er complexe regels, het vergunningenloket helpt u graag verder.

Moet ik bij Omgevingsloket.nl zijn of bij de gemeente?

Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning of -melding kunt u gebruikmaken van de landelijke voorziening www.omgevingsloket.nl(externe link). Bij ingewikkelde situaties kunt u het best eerst met het vergunningenloket contact opnemen. Wij kunnen het een en ander met u doornemen en u helpen om de aanvraag goed in te dienen.

In de mooie maanden wil ik graag een terras neerzetten. Kan dit zomaar?

Nee, dat kan niet zomaar. Als u een terras wilt starten of uw terras wilt uitbreiden hebt u een exploitatievergunning nodig. Deze kunt u bij de gemeente aanvragen.

Ik organiseer een feest/evenement. Moet ik hiervoor een vergunning aanvragen of is een melding ook voldoende?

Voor het organiseren van een evenement (denk hierbij ook aan feestelijke openingen/personeelsfeest) kan een evenementenvergunning óf melding benodigd zijn. Op onze website kunt u een online toetsingsformulier doorlopen. U kunt dan ook direct online de melding of vergunningaanvraag doen.

Ik wil tijdelijk mijn bouwmateriaal plaatsen op openbaar gebied. Kan dit zomaar?

Als u grond van de gemeente wilt gebruiken, hebt u toestemming nodig van de gemeente. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van bouwmaterieel zoals steigers t.b.v. schilderwerkzaamheden of containers t.b.v afvoeren van huisraad/sloopafval. U kunt toestemming voor gebruik van gemeentegrond hier aanvragen.

Heeft u gevonden wat u zocht?