Vanaf 1 januari 2024 zijn plastic bevattende wegwerpbekers en -bakjes niet meer toegestaan voor consumptie op locatie. Dit geldt ook voor de bekende kartonnen koffiebeker, waar een plastic laagje inzit. Kantoren moeten de overstap maken naar een herbruikbaar alternatief.

Bekers

Op 1 juli 2023 zijn de eerste regels ingegaan voor consumptie voor afhalen en bezorgen. Klanten van afhaal- en bezorglocaties en supermarkten betalen vanaf dat moment voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten of maken gebruik van een herbruikbaar alternatief.

Waarom zijn deze regels nodig?

Elke dag gooien we in Nederland 19 miljoen wegwerpbekers en -bakjes weg die plastic bevatten. Na eenmalig gebruik. Een deel daarvan komt als zwerfafval in het milieu terecht. Daarom wordt hergebruik de nieuwe norm. Doel is dat het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten in Nederland in 2026 met 40 procent is verminderd.

Welke regels gelden voor u?

Welke regels voor u gelden, hangt af van uw situatie. Het maakt verschil of uw klant of bezoeker bij u op locatie eet of drinkt of het eten en drinken afhaalt of laat bezorgen. Van sportclub tot kantoor. Van evenement tot horeca. Iedereen doet mee. Op de website Home | Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (minderwegwerpplastic.nl) leest u welke regels in welke situatie gelden.