Interview met Jorien | Uniek Sporten

Sporten met een beperking? Natuurlijk!
‘Het is zo leuk om met een grote groep gelijkgestemden te sporten.’

Sporten met een beperking? Kan dat bij een reguliere sportclub? “Ja hoor!” zegt Jorien Harteman van Uniek Sporten. “Er is van alles mogelijk. Als we weten wat iemand zoekt, vinden we samen een oplossing.”

Uniek Sporten is sinds een aantal jaren toegevoegd aan het aanbod van Doesburg Beweegt. De organisatie is een centraal punt waar mensen met een beperking informatie vinden over en ondersteuning krijgen om te gaan sporten. In Doesburg maar ook daarbuiten. “Veel mensen met een beperking lopen er tegenaan dat ze niet zomaar mee kunnen doen met het aanbod van een reguliere sportclub. Ze vinden het lastig om een sportclub te bellen en te vragen naar maatwerk. Dat snappen we heel goed. Maar het is ook vreselijk jammer. Want samen sporten is voor heel veel mensen heel belangrijk. Wij helpen graag bij het vinden van oplossingen. Daardoor hoeft de inwoner maar ook de sportclub niet zelf te gaan puzzelen. Wij denken mee en leggen de contacten. Of we weten een clubje in de buurt die volledig aansluit op de wensen.”

Want niet iedere beperking is hetzelfde. Het gaat vaak om maatwerk. Jorien: “Een mevrouw met een visuele beperking uit Doesburg wilde graag meer bewegen. In eerste instantie dacht ze aan hardlopen. We vonden niet direct een match. Wel nodigden we haar uit eens te komen kijken bij Pilates. En wat blijkt, ze vindt het heerlijk. Dat betekent niet dat de initiële vraag, het hardlopen, nu van de baan is. Ik kom op heel veel plekken in de regio."

"Als ik op een clubje of een initiatief stuit dat aansluit op de wensen van deze mevrouw, zal ik haar zeker bellen. Ondertussen is ze wel lekker aan het bewegen.”

Want dat is ook het voordeel van Uniek Sporten. “Doordat we in veel gemeenten komen, kunnen we gemakkelijker matches maken. Zo hebben we binnenkort de inflatable run in Doesburg. Met de organisatie spraken we af dat er een uurtje wordt gereserveerd voor Uniek Sporten. Daar nodig ik dan mensen uit Doesburg voor uit. Maar ook uit Rheden, Duiven, Dieren… En als er in die gemeente iets wordt georganiseerd, zijn Doesburgers weer van harte welkom.”

Jorien startte ook een project van Uniek Sporten bij een woongroep in Doesburg voor mensen met een geestelijke beperking. “Dit project bij de woongroep is ooit begonnen in coronatijd. We stelden toen de vraag of we iets voor hen konden betekenen waardoor de bewoners in beweging zouden komen. Tijdens de Nationale Sportweek hebben we toen in hun eigen tuin een fitnesslesje gegeven. Dat beviel zo goed dat bewoners bleven vragen naar een vervolg. We hebben samen met de woongroep geregeld dat verenigingen uit de omgeving 6 lessen kwamen verzorgen. Een aantal bewoners hebben zich daarna opgegeven als lid bij een van de sportverenigingen!

Dat is pure winst. Toch bleef de vraag bij de bewoners voor sportles in het eigen wooncomplex. Met de verenigingen hebben we er nu voor gezorgd dat er dit hele jaar lessen kunnen worden gegeven. We hopen in de toekomst dat de zorgorganisatie het initiatief overneemt en dat er meer bewoners lid worden van een vereniging. Dan kunnen wij onze aandacht weer aan een volgend project besteden.”

Meld je sportvraag

Wil jij sporten maar heb je een beperking en loop je vast in het aanbod in Doesburg? Blijf niet mee lopen en neem contact met ons op. We denken met je mee en brengen je in contact met andere sporters. Samen zorgen dat iedereen lekker kan bewegen. 
www.unieksporten.nl 
www.doesburgbeweegt.nl 

[foto Jorien Harteman van Uniek Sporten]