Interview met Jesse | Vrijwilliger bij de Plusbus

In Doesburg rijdt de Plusbus. Een betaalbare taxiservice voor oudere inwoners of mensen met een beperking. De vrijwilligers van de PlusBus rijden mensen tot 15 km buiten Doesburg. Jesse de Hoop is 22 jaar en woont al zijn hele leven in Doesburg. Hij is 3e jaars student aan de Pabo, heeft een weekend baantje, gamet graag en... is sinds juni 2021 vrijwilliger bij de Plusbus. Best wel bijzonder.

Wij vroegen Jesse, waarom ben jij vrijwilliger bij de PlusBus? 
“Ik vind het erg leuk om op de weg te zitten. En ik houd er van om met mensen om te gaan. Bij de PlusBus komen die beide interesses samen. Het werk is voor mij goed te combineren met school en mijn baantje. Ik vind het echt heel leuk om te doen. Een soort extra hobby.”

Je bent de jongste vrijwilliger ooit bij de PlusBus. Hoe wordt daar door de mensen op gereageerd? “Ik krijg alleen maar hele leuke reacties. Ik merk dat klanten af en toe opkijken wanneer ze zo’n jonge chauffeur zien. Ze maken dan grapjes over mijn leeftijd. En bij mijn sollicitatie vroegen ze me wel of ik een beetje rustig wilde rijden. Dat vind ik alleen maar grappig. Natuurlijk doe ik dat.”

Het is voor je klanten misschien ook wel eens leuk om zo’n jonge jongen te spreken. “Ja, dat is zo. Ik merk dat mensen snel vertellen over hun kleinkinderen. Die zijn dan vaak zo ongeveer van mijn leeftijd of wat jonger. Ik merk sowieso dat deze mensen het fijn vinden om even met iemand te praten. Meestal breng ik de mensen naar het ziekenhuis, dagbesteding, de fysio of de kapper. Daar gaan dan vaak de gesprekken over. We zitten meestal zo’n 20 minuutjes in de bus. Regelmatig wordt er vaak aan 1 stuk door gekletst.”

Jesse is de enige in zijn vriendenkring die vrijwilligerswerk doet. En het waren ook niet zijn ouders of bekenden die hem op het spoor van de PlusBus brachten. Het was een vacature in de Regiobode. “Dat klopt. Ik zag de vacature van de PlusBus en dacht, dat ga ik doen. Ik ben best druk maar ik heb altijd al het gevoel gehad dat ik mensen wil helpen. En het werk bij Plusbus is erg goed te combineren. Ik werk om de 6 weken een zaterdag. Ik weet al een half jaar van te voren wanneer ik aan de beurt ben. Ook gaat er een lijst rond onder de vrijwilligers met de vraag wie wanneer door de week beschikbaar is. Je kunt dan zelf aangeven wanneer je wilt rijden. Dat werk voor mij heel prettig.“ 

Heeft PlusBus nog ruimte voor meer vrijwillige chauffeurs? “Ja, we zijn altijd op zoek naar nieuwe chauffeurs. Op dit moment krijgen we de planning goed rond. Maar er is wel een grote groep chauffeurs die al wat ouder is. ik ben bang dat wanneer er veel mensen uit die groep stopt, we tegen een tekort aan lopen. Dus aan alle inwoners van Doesburg zou ik willen zeggen: meld je aan. Het is hartstikke leuk werk. Voor jong en voor oud.”