eHerkenning

Met eHerkenning kunnen ondernemers en bedrijven zich online identificeren en zo vertrouwelijke gegevens veilig uitwisselen met (overheids)organisaties. eHerkenning wordt gebruikt in het bedrijven-, consumenten- en overheidsdomein tot op het hoogste betrouwbaarheidsniveau. Het grote gemak voor de gebruiker is dat hij met één inlogmiddel bij meerdere organisaties kan inloggen. Het voordeel voor aangesloten organisaties is dat zij niet zelf een inlogsysteem hoeven te beheren of ontwikkelen. Zaken op het gebied van risk en compliance zijn geregeld door eHerkenning.

eHerkenningMeer informatie over eHerkenning

Stand van Zaken

eHerkenning blijft flink groeien: begin 2019 waren er in totaal ruim 280.000 middelen uitgegeven. Daarnaast is er 6 miljoen keer ingelogd met eHerkenning bij ruim 400 (overheids)organisaties. Ook de functionaliteiten van eHerkenning worden steeds verder uitgebreid.

Europese ontwikkelingen

Europese burgers en bedrijven moeten vanaf september 2018 bij alle Nederlandse organisaties in de publieke sector kunnen inloggen met een door Europa erkend nationaal inlogmiddel. Dat hebben de EU-lidstaten met elkaar afgesproken in de eIDAS-verordening. De Europese Unie wil hiermee regelen dat het makkelijker en veiliger wordt om binnen Europa online zaken te regelen. Een aansluiting op een eHerkenningsmakelaar maakt dit mogelijk. Lees meer over eIDAS in de online handreiking.