Doesburg wil monumenteigenaren stimuleren en ook helpen, ontzorgen met het verduurzamen of energiezuiniger maken van hun monumentale woning. Doesburg kent veel rijksmonumenten en sinds een aantal jaren ook veel gemeentelijke monumenten. Daarnaast is de binnenstad met haar grachtengordel een Rijksbeschermd stadsgezicht.

Monumenten en Duurzaamheid

Voor veel mensen gaan monumenten en duurzaamheid niet samen. Monumenten zijn energieslurpers, niet toekomstbestendig en moeten nodig energie besparen. Maar klopt dat eigenlijk allemaal wel?

Monumenten zijn duurzamer dan de meeste mensen denken. Wat monumenten en andere historische gebouwen duurzaam maakt, zijn hun materialen. Monumenten blijven vaak eeuwen staan, wat de afvalstroom en de vraag naar nieuwe grondstoffen beperkt. Ook kan het materiaal van monumenten goed worden hergebruikt. De materialen zijn met menskracht of biobrandstof als hout gemaakt, waardoor de uitstoot van CO2 nul is.

Het verduurzamen van een monument

Het verduurzamen van monumenten en het doen van aanpassingen binnen het beschermde stadsgezicht vraagt vaak om een andere benadering en specialistische kennis. Wat bij een “normaal” woonhuis gewoon mogelijk is, kan vaak niet bij een monument.

Bekijk ook eens 'De Groene Gids': Na-isolatie van historische woonhuizen(externe link) of ons eigen magazine: Uw monument verduurzamen (pdf)link naar pdf bestand. Er is ook een bladerbare versie van het magazine 'Uw monument verduurzamen'(externe link).

We willen u graag op weg helpen en hebben wat informatie op een rij gezet voor u:

Contact

Wij kunnen ons goed voorstellen dat u soms niet goed weet wat u waar moet zoeken. Als u vragen hebt over het verduurzamen van uw monumentale woonhuis, dan kunnen wij u op weg helpen. U kunt dan contact opnemen met de medewerkers van Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA). Hier kunt u ook terecht met vragen voor het geval u een vergunning nodig heeft voor uw aanpassingen.

Documenten