Wijk-GGZ'er voor mensen met verward of onbegrepen gedrag

De gemeente Doesburg start met een pilot wijk-GGZ’er. In deze pilot zet Doesburg een wijk-GGZ’er tot eind 2025 in voor mensen met verward en/of onbegrepen gedrag. Het aantal politiemeldingen rondom deze doelgroep neemt namelijk toe. Vaak gaat het daarbij niet om strafbare feiten, maar is er sprake van een complexe zorgvraag. Inzet van een wijk-GGZ’er kan de inwoner helpen en verbinding leggen met (zorg)ketenpartners. Door een goede samenwerking kan in een vroeg stadium worden bepaald welke aanpak en zorg de inwoner nodig heeft.
Wethouder Bart Elbers: ‘De wijk-GGZ’er is laagdrempelig, zichtbaar en beschikbaar. Geen ingewikkelde aanmeldprocedures of lange wachtlijsten, maar iemand die écht doet!’ In Doesburg gaat Ilse Wunderink de rol van wijk-GGZ’er vervullen. ‘We willen dat signalen over inwoners vroeg worden herkend zodat passende hulp sneller kan worden geboden. Ik werk laagdrempelig en zonder wachtlijsten. Ik geef advies, voer verkennende gesprekken aan huis en kan waar nodig kortdurende specialistische ondersteuning bieden.’ Met deze inzet hoopt de gemeente escalatie van problemen en overlast een stap voor te zijn en inwoners weer in hun kracht te zetten.
Tijdens een startbijeenkomst afgelopen donderdag 15 mei is stilgestaan bij de aanleiding en het doel van de pilot. Een grote groep professionals die in hun werk te maken hebben met verward en/of onbegrepen gedrag kon kennismaken met Ilse Wunderink, de wijk-GGZ’er van Doesburg. Belangrijk omdat juist korte lijntjes binnen het netwerk zorgen dat de zij op tijd wordt ingeschakeld.
Maakt u zorgen over iemand in uw omgeving met verward of onbegrepen gedrag? Neem dan contact op met het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag via 0800-1205 voor advies of om een melding te doen. Zij schakelen eventueel de wijk-GGZ’er in.