Programma Aardgasvrije Wijken (PAW)

Nu de aanleg van een warmtenet definitief niet doorgaat heeft het projectteam zich gebogen over een alternatieve inzet van de PAW-middelen. Belangrijk om te vermelden is dat het ministerie nog akkoord moet gaan met de nieuwe plannen om de PAW-middelen in te zetten. We communiceren dus transparant over de verschillende opties en (on)mogelijkheden, maar hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. De contouren van de nieuwe plannen zien er als volgt uit: 

  • Ontzorging: via een openbare aanbesteding inhuren van een ontzorgingspartij die bewoners begeleidt en adviseert over te nemen (isolatie-) maatregelen, ondersteunt bij de subsidie aanvraag en indien gewenst/nodig adviseert over de financiering van de eigen bijdrage. 
  • Financiële ondersteuning: wij denken aan verdubbeling van de ISDE-regeling (een bestaande subsidie van het rijk) met toepassing van dezelfde voorwaarden. Wij zetten in op een bijdrage vanuit de PAW-subsidie van max €4.500 euro per woning. U hoeft de subsidies, zoals we er nu tegenaan kijken, niet voor te financieren. 

Voorbeeld : Stel u wilt voor €10.000 euro aan maatregelen. Dan krijgt u bij minimaal twee isolatiemaatregelen of de aanschaf van een warmtepomp 30 % ISDE-subsidie. De gemeente doet daar dan vanuit het PAW-budget 30% bij. U ontvangt in dit geval dus in totaal 6.000 euro subsidie. U betaalt dan zelf 4.000 euro uit eigen middelen (of kiest voor financiering). Bij een investering waarbij u meer dan 4500  euro ISDE-subsidie zou ontvangen geldt een maximale gemeentelijke PAW-bijdrage van 4500 euro. 

Vragen/opmerkingen tijdens de groepsgesprekken: 

  • Kan ik hier ook met terugwerkende kracht gebruik van maken? 
    Antwoord: We volgen de voorwaarden van de ISDE-regeling. Dus waarschijnlijk is hiervoor geen ruimte in het nieuwe plan en geldt het alleen voor nog te nemen maatregelen. 
    We zullen hier nog wel naar kijken, maar zien op dit moment nog geen mogelijkheden. 

  • Om klaar te zijn voor het warmtenet, hebben wij destijds al warmtefoto’s laten maken en maatregelen getroffen. Wat kunnen we hier nu mee? 
    Antwoord: Hier ervaart u zeker nu al comfort van / bespaart u energiekosten mee. Er zal in het nieuwe plan waarschijnlijk geen ruimte zijn om hier met terugwerkende kracht nog financiële ondersteuning voor te verkrijgen. 

  • Geldt de subsidie ook voor maatregelen die helpen van het aardgas af te komen, zoals perilex in de keuken? 
    Antwoord: Wordt nog nader bekeken. 

  • Hoe kunnen verhuurders en woningeigenaren samen optrekken om gebruik te maken van collectiviteitsvoordeel? 
    Antwoord: Wordt afgestemd met de Woningcorporatie. 

  • Wat valt er allemaal onder de regeling?  
    Antwoord: hetzelfde als nu ook onder de ISDE-regeling valt, bijvoorbeeld dakisolatie, dubbelglas, muurisolatie, ventilatie, vloerisolatie, warmtepomp. Voor isolatiemaatregelen geldt dat je minimaal twee maatregelen moet uitvoeren om voor 30% (en de aanvullende 30%) subsidie in aanmerking te komen. Bij alleen de aanschaf van een warmtepomp geldt ook dat je 30% (en de aanvullende 30%)  krijgt.  
    Aanvullende vraag: geldt dit ook voor een hybride warmtepomp? Antwoord: ISDE geldt ook voor een hybride warmtepomp. Zonnepanelen vallen dus niet onder de regeling. Graag aandacht voor het gebruik maken van collectiviteitsvoordeel binnen de wijk. 

  • Voor zonnepanelen geldt geen subsidie, maar wel de BTW korting van 21%. Is hierop ook de verdubbellaar mogelijk? 
    Antwoord: Zal nog nader worden bekeken, maar past vooralsnog niet bij onze intentie om ISDE te verdubbelen. 

  • Mijn huis met houten vloer vergt wel heel veel aanpassingen om gebruik te kunnen maken van een warmtepomp. Ik heb al veel gedaan. Wat zijn dan voor mij nog mogelijkheden om verder te verduurzamen / te besparen op energie? 
    Antwoord: Een energiecoach of, als de plannen doorgaan, de ontzorgingspartij kan hier in meedenken en bijvoorbeeld helpen met een warmtescan.  

  • De woningen in de Ooi zijn te verschillend (qua type maar vooral ook qua mate van isolatie) om te spreken van ‘vergelijkbare typen woningen’. Een individuele aanpak is noodzakelijk om te kijken of er al voldoende is gedaan of wat er nog meer kan. 
    Antwoord: We nemen deze opmerking voor zover mogelijk mee in de vorming van het plan.  

  • Onze ‘zaagtandwoning” is lastig te verduurzamen. Zonnepanelen geven niet voldoende rendement. De scan die we hiervoor uit hebben laten voeren kostte 350 euro zonder dat we er wat aan hebben gehad.  
    Antwoord: Misschien kan een gratis energiecoach van de gemeente Doesburg nog adviseren welke (kleine) stappen wel mogelijk zijn. Ook kan het zijn dat er inmiddels technisch meer mogelijk is / het aanbod anders of beter is. 

  • Voor senioren is de terugverdientijd niet meer interessant.  
    Antwoord: Wij willen in de communicatie straks speciale aandacht besteden aan deze erkende doelgroep. Enkele aanwezigen hebben zich aangemeld om hierover mee te denken, waarvoor dank. We komen hier later op terug.  

  • Dubbelglas is soms niet mogelijk in de kozijnen van De Ooi. Als er dan kozijnen vervangen moeten worden, valt dit dan ook onder regeling? 
    Antwoord: Dit wordt uitgezocht, maar lijkt wel het geval te zijn. 

  • Is er een minimum aantal deelnemers noodzakelijk om het plan door te laten gaan? 
    Antwoord: Dat is niet de verwachting. We hopen dat de nieuwe plannen veel bewoners stimuleren om maatregelen richting aardgasvrij te nemen. U als aanwezigen kunt uw buren/kennissen hierin meenemen door, als de plannen doorgaan, als ambassadeur op te treden. 

  • Wat als er uiteindelijk geld over is uit de PAW-pot? 
    Antwoord: Dat is niet de verwachting, maar als dit het geval is kan bekeken worden of het nog in de Ooi ingezet kan worden voor maatregelen die bijdragen aan energiebesparing en uiteindelijk een aardgasvrije wijk. 

  • Hoe ziet het tijdpad eruit? 
    Antwoord: De verwachting is dat er in maart 2023 een ‘go’ op het nieuwe plan komt. Zodra we weten dat het PAW-geld op deze manier inzetbaar is, volgt er communicatie richting de wijk o.a. door een informatieve bewonersavond. Wanneer de ontzorgingspartij geselecteerd is, verwachten we dat deze na de zomer/in het najaar van 2023 aan de slag kan.  

  • Wie gaat de aannemers/installateurs benaderen? 
    Antwoord: Dat doet de ontzorgingspartij. Deze aanpak helpt dan waarschijnlijk ook bij de snelheid in uitvoering.  

  • Zijn er nog speciale financieringsmogelijkheden voor de echte minima? 
    Antwoord: Ja, met korte toelichting over met name de Energiebespaarhypotheek (een leenproduct van het Nationaal Warmtefonds) 

  • Wanneer ga je de verplichting aan als eigenaar? 
    Antwoord: Pas als je akkoord gaat met ondersteuning door de ontzorgingspartij.  

  • Wie betaalt de kosten voor het advies? 
    Antwoord: Die worden uit de PAW-pot betaald.  

  • Klopt het dat dubbelglas zwaarder wordt gesubsidieerd?  
    Antwoord: wordt uitgezocht. 

  • Ik geloof in de toekomst van groene waterstof. Zolang dit er niet is maak ik mij zorgen over hoe ik straks het huis warm houd als ik geen warmtepomp kan aanschaffen.  

  • Ik wil graag zonnepanelen maar maak me zorgen over de leverbaarheid hiervan. 
    Antwoord: Misschien kan de collectiviteit hier iets in betekenen. 

  • Ik had een hele hoge gasrekening en wil daarvan af. Ik kies het liefst voor een warmtepomp in de vorm van een airco. Maar dit wordt dan niet vergoed. Als ik dan toch een warmtepomp wil, is deze niet leverbaar.  
    Antwoord: We onderzoeken of de ontzorgingspartij/de collectieve aanpak hierin kan helpen.  

  • Ik maak me zorgen om het geluid van de warmtepompen. Er zijn alternatieven in de vorm van een schoorsteen. Worden deze dan ook vergoed? 
    Antwoord: Dit gaan we onderzoeken.  

  • Van de gemeente wil ik vooral ondersteuning en goed advies, het uitvoeren van een warmtescan en tips wat we moeten doen. Graag met eenvoudig taalgebruik.  

  • Ontzorging helpt volgens mij alleen op individuele basis. De huizen en de mate van verduurzaming verschillen enorm. 

  • Wat als ik al maatregelen heb genomen? Heb op advies van een van de projectleiders voorbereidend werk gedaan voor de komst van een warmtenet, wat nu niet doorgaat. 
    Antwoord: De door u genomen maatregelen helpen in ieder geval nu en in de toekomst de energierekening al omlaag te brengen. Met het nieuwe plan richten we ons vooral op mensen die nog maatregelen moeten gaan nemen en daar een duw in de rug voor nodig hebben.  

  • Wat als ik nog in het proces zit?  
    Antwoord: In dat geval kan het lonen om heel even te wachten tot de plannen definitief zijn en u vanuit de PAW-middelen extra financiële ondersteuning  zou kunnen verkrijgen.  

  • Waarom is überhaupt de Ooi gekozen voor PAW? 
    Antwoord: Er is hier veel te verbeteren op het gebied van duurzaamheid.  

  • Wat is de planning? 
    Antwoord: We hopen in maart vanuit het ministerie een ‘go’ op de nieuwe plannen te krijgen. In april kunnen we dan de aanbesteding van de ontzorgingspartij starten en zodra deze de opdracht heeft gekregen via een brief / inwonersbijeenkomst de bewoners van de Ooi informeren. Na de zomer kan dan gestart worden.  

  • Termijn waarop het afgerond moet zijn?  
    Antwoord: Dit is, voor zover ik weet, 5 jaar na goedkeuring van de oorspronkelijke PAW aanvraag. Dit zou betekenen 2024. Zal nog worden uitgezocht. 

  • Kunnen we zelf een aannemer/installateur inhuren? 
    Antwoord: Het idee is dat dit via de ontzorgingspartij verloopt. We zullen nog bespreken of er andere mogelijkheden in het plan ingebouwd kunnen worden. 

  • Tip van een bewoner: wees creatief en kritisch in welke (ontzorgings)partij je kiest. 

  • Wat is een warmtepomp precies?) 
    Antwoord: Een warmtepomp vervangt uw huidige CV-ketel en zorgt ervoor dat uw huis zonder gebruik van aardgas verwarmd wordt. Er wordt warmte uit de buitenlucht onttrokken waarmee water wordt verwarmd die via leidingen de radiatoren of de vloerverwarming bereikt.  

  • Zonnepanelen?: Geen onderdeel van ISDE-subsidie? 
    Antwoord: Dat klopt. We kijken nog naar de mogelijkheden om via de aan te stellen ontzorgingspartij  de installatie van zonnepanelen wel te ondersteunen/organiseren en daarmee collectiviteitsvoordeel te behalen. Dus geen financiële ondersteuning, maar mogelijk wel schaalvoordeel. 

  • Vallen elektrische boilers binnen de ISDE-regeling en daarmee ook onder de PAW-bijdrage?  
    Antwoord: Heb ik zo niet paraat, maar zal worden uitgezocht. 

  • Thuisbatterijen? Binnen de regeling, dus financiële ondersteuning? 
    Antwoord: Zonnepanelen vallen er niet onder, dus opslag van energie opgewekt met de zonnepanelen normaal gesproken ook niet. We zullen hier nog wel naar kijken. 

  • Is er ooit nagedacht over waterstofmengsels. Alternatief voor de toekomst?  
    Antwoord: geproduceerde waterstof is vooralsnog bestemd voor industrie en transport. Is voor de toekomst mogelijk interessant voor verwarming van woningen. Voorlopig niet aan de orde en staat los van deze regeling die we op dit moment voor ogen hebben.  

  • Valt verwarmen met airco binnen de regeling. Deze is toch in te zetten als warmtepomp? 
    Antwoord: Kijkend naar de ISDE-regeling is dat niet het geval.  

  • Zijn er verdere voorwaarden vanuit het project. Moet je bijvoorbeeld binnen 10 jaar echt van het gas af en dan dus ook een warmtepomp aanschaffen? 
    Antwoord: Dit is geen voorwaarde om deel te kunnen nemen.   

  • Kan ik de subsidie ook ontvangen als de uitvoering in delen is? Bijvoorbeeld door de werkzaamheden over drie jaar te verspreiden? 
    Antwoord: Dat wordt uitgezocht.  

  • Is de benadering door de ontzorgingspartij collectief of individueel?  
    Antwoord: Er wordt zoveel mogelijk gekeken naar mogelijkheden/maatregelen per type woning, maar we beseffen ons ook dat er in veel gevallen aandacht moet zijn voor maatwerk. De verschillen per woning zijn soms groot. We zullen dit nog bespreken bij het vaststellen van het definitieve plan en ook meenemen in de opdracht voor de ontzorgingspartij. 

  • Ik wil graag nog mijn dak isoleren van buitenaf. Mag op dit moment niet van welstandscommissie. Kan hier nog wat mee gedaan worden?  
    Antwoord: Er zal binnen de gemeente worden bekeken wat de mogelijkheden zijn.  

  • Hoe worden we benaderd door de ontzorgingspartij? 
    Antwoord: Dit wordt duidelijk gecommuniceerd zodra deze partij en de werkwijze bekend is.  

  • Kan ik meerdere keren gebruik maken van de regeling, als ik nog niet aan die 4500 euro kom.  
    Antwoord: Hier zal naar worden gekeken. 

  • Wat als je de ISDE- subsidie al hebt aangevraagd? 
    Antwoord: Hier zal naar worden gekeken en een besluit over worden genomen. 

  • Ben nu aan het overwegen om eventueel met korting via Vereniging Eigen Huis maatregelen te nemen. Is het misschien voor mij beter even te wachten op goedkeuring van het plan? 
    Antwoord: Ja 

  • Wordt de ontzorgingspartij ook betaald uit de PAW-pot?  
    Antwoord: Ja, maar dit gaat naar verwachting niet ten koste van de genoemde maximale bijdrage van 4500 euro per woning.  

  • Wat als je niet aan het max van 4500 komt? En er blijft geld over. Wat als je daarna nog wat extra maatregelen wil nemen?  
    Antwoord: we willen uiteraard stimuleren dat er zo veel mogelijk maatregelen ineens worden uitgevoerd. We zullen hier nog naar kijken en een besluit over nemen. 

  • Als je net voor je pensioen nog wat wilt doen, maar niets meer kunt met extra hypotheek?
    Antwoord: de oudere doelgroep krijgt in onze plannen speciale aandacht. Tevens zijn er nog andere financieringsvormen. 

  • Wat als mijn CV ketel nog een paar jaar mee kan? Wat doe ik dan? 
    Antwoord: Het is raadzaam dit te bespreken met de ontzorgingspartij., 

  • Wat als je al aan de top zit met hypotheek / bank, terwijl ik nog wel enkel glas heb en dit graag zou vervangen. Financiering niet meer mogelijk? 
    Antwoord: Bespreken met de ontzorgingspartij 

  • Kunnen we de garantie krijgen dat het binnen een bepaalde tijd af te ronden is i.v.m. verloop bouwdepot? 
    Antwoord: Bespreek met de ontzorgingspartij of hier rekening mee gehouden kan worden.  

  • Kun je een houten vloer ook isoleren? 
    Antwoord: Er zijn mogelijkheden, bijv. met schuimsnippers. Bespreek dit met de ontzorgingspartij.  

  • Wat als we het helemaal naar eigen wens willen met inzet van een zelf gekozen installateur. Gaat een ontzorgingspartij daar in mee? 
    Antwoord: Dit zullen we intern nog bespreken. Kan me ook voorstellen dat u eigen wensen individueel kunt bespreken met de ontzorgingspartij. Mogelijk kunnen zij de betreffende installateur erbij betrekken. Heb daar op dit moment nog geen beeld bij. 

  • Zijn er ook gesprekken met Urban Interest Vastgoed/Stienstra? 
    Antwoord: Ja, deze gaan plaatsvinden. Inzet is dat zij hetzelfde bedrag per woning ontvangen als Woonservice IJsselland en de particuliere woningeigenaren.  

  • Hoort vervanging van de dakpannen (om vervolgens zonnepanelen te kunnen plaatsen) er ook bij? 
    Antwoord: Staat naar ons weten niet in het rijtje maatregelen die via ISDE gesubsidieerd kunnen worden, wordt verder uitgezocht en individueel beantwoord. 

  • Valt de aanleg van vloerverwarming samen met een warmtepomp ook onder de maatregelen? 
    Antwoord: zie boven