Stichting Doesburgerinitiatief stimuleert ouderen met bankjesroutes om te blijven bewegen!

Doesburg is een prachtige stad om te wonen. In de wijken is volop groen, de binnenstad is met het middeleeuws karakter een plaatje en er zijn volop voorzieningen. Ook veel ouderen vinden het fijn om in Doesburg te komen wonen.

Met de nieuwe aanwas en met de vergrijzende bevolking, is er steeds meer behoefte aan faciliteiten die aansluiten op de wensen van ouderen.
Ben en Tanja Kruk van Stichting Doesburgerinitiatief maken zich hard voor het welzijn van ouderen. In de strijd tegen eenzaamheid geven ze enkele keren per jaar een ontmoetingsgids voor ouderen uit met een beschrijving van bijna 100 activiteiten.

Hiermee willen zij mensen die maatschappelijk gezien aan de kant staan en niet meer meedoen, de weg wijzen naar activiteiten die ze weer de mogelijkheid geven om gezelligheid te vinden.

Daarnaast organiseren en promoten zij wandelroutes met rustpunten voor mensen die slecht ter been zijn. Tanja Kruk: “Het mes snijdt aan twee kanten. De wandelroutes hebben voldoende rustpunten wat uitnodigt om een wandeling te maken. Ieder bankje is een potentiële ontmoetingsplek voor een praatje.”

De Doesburgse bevolking is aan het vergrijzen en de zorg is in de afgelopen jaren sterk veranderd. Mensen blijven langer zelfstandig thuis wonen. Ook als sprake is van toenemende beperkingen.

Door bewegen en ontmoeten van het leven genieten

Tanja Kruk: “Het gevaar is dat mensen op zo’n moment meer en meer thuis blijven waardoor de sociale contacten verminderen en mensen minder bewegen. Wij zijn er van overtuigd dat in beweging blijven, de deur uit gaan en anderen blijven ontmoeten belangrijke ingrediënten zijn om langer fysiek en geestelijk gezond te blijven en van het leven te genieten. Daar willen mijn man Ben en ik graag iets in betekenen.”

Looproutes voor ouderen in Doesburg

Inmiddels zijn er drie looproutes voor ouderen in Doesburg. De Colenbranderroute die van het Colenbranderpark naar het Irenepark en terug loopt. De Gulikersroute van een goede 800 meter, die start bij Grotenhuys en via het Irenepark langs de begraafplaats een lus terug maakt naar het startpunt. En de Kindervreugdroute van 1 km die vernoemd is naar speeltuin Kindervreugd.

Een vierde route is in de maak. Deze looproute moet de wijk De Ooi met de binnenstad verbinden. Tanja Kruk: “Alle bankjes voor deze 4e route zijn gekocht met de opbrengst van een crowdfunding-actie. Ben heeft ze daarna voor een deel zelf in elkaar gezet. Zodra de gemeente de bankjes heeft geplaats, kan ook die route in gebruik worden genomen. En een vijfde route zit ook al in de pen!”