Eikenprocessierups

Bestrijding Eikenprocessierups in Doesburg

De bestrijding van de Eikenprocessierups in Doesburg is al weer weken in volle gang. Ieder jaar lijkt er wel meer over te doen en zijn er veel klachten. Ook is er veel aandacht voor nieuwe bestrijdingsmogelijkheden- of tips die de gemeente Doesburg onderzoekt op bruikbaarheid voor Doesburg.

Overzicht bestrijding Eikenprocessierups (pdf)

Eikenprocessierupsen melden

Ziet u processierupsen in uw buurt dan kunt u dit hieronder bij de gemeente melden.

Melding doen

Brandharen van de rups veroorzaken het probleem

Sinds het eind van de jaren tachtig is de processierups een niet graag geziene gast in ons land. Dit insect ontwikkelt zich goed bij warm en droog weer en kan dan voor een ware plaag zorgen. Elke rups heeft ongeveer 700.000 brandharen. Die krijgen ze in de periode van half mei tot eind juni. In juni maken de rupsen hun nesten. Die zijn gemiddeld zo groot als een vuist, maar kunnen uitgroeien tot de maat van een voetbal! In juli verpoppen de rupsen zich en groeien in augustus uit tot vlinder. De brandharen zitten dan nog altijd in de nesten en kunnen voor overlast zorgen. Wanneer u in aanraking komt met de brandhaartjes kunt u vervelende gezondheid­klachten krijgen zoals jeuk, huiduitslag, slijmvliesirritatie of ontsteking en last van uw ogen krijgen.

Eikenprocessierups

Zowel in het buitengebied als binnen de bebouwde kom heeft de eikenprocessierups zijn plek gevonden. Op plaatsen waar niet veel mensen komen, levert dat weinig problemen op. De problemen ontstaan vooral bij woningen, bedrijven met veel fietsroutes en gebieden om te wandelen.

Om de overlast van de rups in de zomer kleiner te maken, moet er op tijd ingegrepen worden. Dat is rond eind april en begin mei, voordat de rupsen brandharen krijgen. Het bestrijden heeft pas invloed als er voldoende blad aan de bomen zit.

Eikenbomen op eigen terrein

De bestrijdingsmethode wordt alleen uitgevoerd bij gemeentelijke bomen. Eigenaren van eikenbomen zijn zelf verantwoordelijk voor het bestrijden van de eikenprocessierups. Zij kunnen hun bomen op hun grond ook laten bestrijden. De kosten zijn voor eigen rekening.

Hebt u klachten?

Op de website van GGD Leefomgeving(externe link) vindt u meer informatie over de rupsen en gezondheid. Bij ernstige klachten verwijzen wij u naar de huisarts.