Naast het inclusie onderzoek dat we uitvoerden, denken wij als gemeente bij alle ruimtelijke projecten na over hoe we onze leefomgeving zo inclusief mogelijk in kunnen richten. We noemen een aantal voorbeelden.

Heeft u een voorstel om Doesburg nog inclusiever te maken? Dan kunt u dat melden bij ons: Inclusievoorstel voor Doesburg. Onze medewerkers bekijken dan of wij aan uw verzoek kunnen voldoen.


Aandachtspunten


Huidige en toekomstige realisering

Toegankelijkheid

Bushalte Kraakselaan wordt zodanig aangepast dat de fietsen aan de zijkant goed gestald kunnen worden, zodat er overgestoken kan worden met rolstoelen, kinderwagens etc.

Er ligt een wens om bij de Linie (huisartsen en apotheek, een betere zichtlijn te maken, zodat slechtzienden goed kunnen zien welke ingang waarvoor is.

De Stichting Gehandicapten Raad Doesburg e.o. (SGRD) maakt jaarlijks het “toegankelijkheidsrapport” wat ze aanbieden aan de gemeente. Hierbij schouwen ze de omgeving en oordelen of dit rolstoelvriendelijk is. Zo hebben ze de buitenomgeving in de wijken gedaan, het stadhuis, en sportverenigingen. De gemeente Doesburg beoordeeld de wensen en past de omgeving aan waar mogelijk.

Vrije tijd, werk, sport

Een slechtziend inwoner wilde graag hardlopen. De hardloop vereniging in Doesburg zorgt er voor dat ze wekelijks kan hardlopen met een maatje die haar door middel van een band tussen hen beiden, stuurt over de route.

Badmintonvereniging in Doesburg heeft een actieve gehandicapten-club. Jaarlijks hebben ze het gehandicapten-badmintontoernooi, hier doen echt veel mensen aan mee, met verschillende beperkingen.

Op een stuk grond bij de Potsmaat wordt een hondenlosloopgebied gemaakt, omheind, zodat mensen die een hulphond hebben, die hier ook kunnen laten ravotten, en de hond ook even helemaal los kan.

(Zelfstandig) Wonen

In Grotenhuys is een ontmoetingsruimte, waar bewoners uit de buurt samen kunnen eten, wanneer ze dit alleen niet meer helemaal kunnen of niet alleen willen eten. Ook jongeren zijn welkom en komen hier eten. Als het nodig is, worden de mensen opgehaald in de rolstoel, wordt het eten op de borden geserveerd als men dat zelf niet kan. Het is er vooral ook erg gezellig.

De gemeente heeft met Stichting Woonservice IJsselland (WIJ) een woonconvenant op gesteld, om mensen zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen. Ongeacht hun beperking.

Vervoer

In Doesburg kun je gebruik maken van de Plusbus, wanneer je zelf geen vervoer hebt, en ouder bent dan 55 jaar.