Samenvatting

Het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) is het eerste aanspreekpunt voor ouders en opvoeders voor vragen over het opvoeden en opgroeien van hun kinderen. Het CJG is aanwezig op plaatsen waar veel ouders en kinderen komen, zoals het consultatiebureau, op peuterspeelzalen en bassischolen. Ook kunnen ouders gewoon bij het maatschappelijk werk op de Linie 4 binnenlopen om een vraag te stellen.

Voorwaarden

Voor alle vragen over het opvoeden en opgroeien over jeugd kunt u contact opnemen met het Centrum Jeugd en Gezin, telefoonnummer (0900) 8433 (gratis). Dit nummer is ook buiten kantoortijden bereikbaar.

Acute situaties:

Bij vermoeden van kindermishandeling en/ of huiselijk geweld belt u met ‘Veilig thuis’. Het landelijk  telefoonnummer is: (0800) 2000. Vanaf dit nummer krijgt u contact met de regionale afdeling.

In geval van een spoedsituatie belt u 24 uur per dag met de Jeugdbescherming Gelderland: (0900) 99 555 99.

Achtergrond

Opvoedvragen die bij het centrum voor jeugd en gezin binnenkomen, hebben bijvoorbeeld te maken met:

  • Communiceren met je kind;
  • Zindelijk worden;
  • Lastig gedrag;
  • Slaapproblemen;
  • Pubers

Jeugdteam

Als de vragen complex zijn en er spelen meerdere problemen in een gezin, dan kan het CJG een gezin doorverwijzen naar het jeugdteam. Het jeugdteam is samengesteld uit meerdere organisaties en disciplines en bestaat uit verschillende deskundigen en specialisten. Een gezin krijgt één contactpersoon, deze gaat samen met het gezin een plan opstellen om de problemen op te lossen. Daarbij wordt gekeken naar wat al goed gaat en wat een gezin zelf kan doen. Als er aanvullende hulp nodig is, wordt deze door de contactpersoon ingeschakeld.

De Linie 4 is het centrale punt, de inloopspreekuren op het consultatiebureau, de peuterspeelzaal en scholen zijn hetzelfde gebleven. Bernie Wiltenburg is coördinator van het CJG en neemt deel aan het jeugdteam Doesburg. U kunt haar bereiken via: e-mailadres bwiltenburg@stmr.nl en telefoonnummer is (0900) 8433 (gratis). Dit nummer is ook buiten kantooruren bereikbaar

Heeft u gevonden wat u zocht?