Zo min mogelijk gas.

Het bestuur van zwembad Den Helder in Doesburg kon in 2011 wel een goeie bestuurder gebruiken en Frans Hofman was net wethouder af. Zwembadmanager Alex Walter zag de Doesburger met een kleinkind bij de kassa staan, twijfelde geen moment en stapte op hem af met vraag of hij in het zwembadbestuur wilde.

Walter: ,,Ik kende hem niet persoonlijk. Ik wist dat hij wethouder was geweest. Hij was een beetje overvallen door de vraag en wilde er even over nadenken.” Het was letterlijk even, want al de volgende dag zegde hij toe. En zo kon Hofman als bestuurder belangrijke stappen van het zwembad begeleiden en meemaken, zoals de verschillende duurzaamheidsmaatregelen die zijn getroffen. Hofman: ,,Ik ken de wegen op het stadhuis en hoe je dingen het beste kunt aanpakken. In mijn periode als wethouder viel het me al op dat er vrij veel plannen voor de sport waren. Toen ik geen wethouder meer was, heb ik me ingezet om die plannen waar te maken.” Dat deed hij achtereenvolgens bij het zwembad, SC Doesburg en Tennis- en Padel Doesburg (TVD2002).

Zo min mogelijk gas

Hoewel met name de afgelopen tien jaar verschillende duurzame maatregelen zijn getroffen in het Doesburgse zwembad, is dat niet het belangrijkste doel. Zwembadmanager Walter: ,,Op plek èèn staat het openhouden van dit bad, maar de duurzaamheid is wel een belangrijk thema. Water en lucht moeten verwarmd worden en dat het liefst met zo min mogelijk gas.” Zo’n vijftien jaar geleden was het jaarlijkse gasverbruik zo’n 115.000 tot 120.000 kubieke meter. ,,Als er een hele strenge winter was, kwamen we wel op 130.000 kuub”, zegt Walter. ,,We zijn begonnen met het isoleren van alle leidingen van en naar de ketels, maar dat leverde niet zo heel veel op. Toen de ketels vervangen moesten worden, hebben we vijf geschakelde kleinere ketels laten plaatsen. Bij een grotere vraag wordt er automatisch een volgende bijgeschakeld. Dat is anders dan wanneer je twee ketels hebt die continu tachtig graden zijn. Die arcade van kleinere ketels leverde al bijna een kwart besparing op het gasverbruik op.” Ook de luchtbehandelingskast is vervangen door een energiezuinigere, er kwam een warmtepomp en onlangs werd een deel van de zonneweide gebruikt voor de plaatsing van zonnecollectoren. Een deel daarvan zet zonlicht om in elektriciteit. Daarnaast staan er zogeheten PVT-zonnepanelen die behalve stroom ook door de zon verwarmd water leveren.”

 

te investeren in duurzaamheid, namelijk het moment dat iets vervangen moet worden. Verder doen we het project voor project en kijken we goed wat de optimale vorm is om te besparen en welke subsidies er voor te krijgen zijn.” Zwembadmanager Walter vult aan: ,,En zo zitten we in de zwembadwereld in de omgeving in de voorhoede.” Het volgende project dient zich al weer aan: het vervangen van de chloortanks door een elektrolyse-installatie waarmee het bad uit zout chloor produceert. Walter: ,,Dat levert geen financiële besparing op, maar er hoeven daardoor voor ons geen chloortransporten meer de weg op.” In samenwerking met een bedrijf kijkt het zwembad nu naar een goede toepassing, het liefst eentje waarin ook een oplossing is voor de stikstof die bij de elektrolyse vrijkomt.