Woensdagmiddag 25 mei nam wethouder Arthur Boone na 2,5 jaar afscheid van de gemeente Doesburg. Tijdens zijn afscheidsreceptie in het stadhuis, bedankte burgemeester Loes van der Meijs-van de Laar de wethouder voor zijn inzet. Op 26 september 2019 werd Arthur Boone geïnstalleerd als wethouder bij gemeente Doesburg. Hij was wethouder namens de VVD Doesburg en kreeg o.a. de beleidsterreinen Kunst en Cultuur, Toerisme Ruimtelijke Ordening, Economie, Werk en Inkomen in zijn portefeuille.   

Wij vroegen de wethouder hoe hij terugkijkt op deze periode in Doesburg.   

Arthur Boone: “Zo'n 2,5 jaar geleden werd ik gevraagd een klus af te maken die mijn voorganger was gestart. Ik kende Doesburg nog niet, maar mijn gevoel bij Doesburg was direct goed. Ik heb mijn best gedaan om de stad snel te leren kennen, maar helaas kwamen we vlak na mijn aantreden in de coronacrisis terecht. Dat vroeg veel aanpassingsvermogen van de stad. Met name de ondernemers werden hard getroffen. Maar ook in het stadhuis moesten er verschillende benen bijgezet worden. Doesburg heeft zich als stad staande weten te houden in deze donkere periode. Dat we dat met elkaar voor elkaar hebben gekregen, daar ben ik trots op.” 

Hoe heb je Doesburg leren kennen?   

“Ik heb Doesburgers leren kennen als warme mensen. Wat me opviel is de hoeveelheid gemeenschapszin. Doesburgers zorgen voor elkaar en heel veel mensen willen zich inzetten voor de stad. Dat is echt goud voor een stad die zelfstandig wil blijven. Ik hoop wel dat de stad de blik baar buiten blijft verruimen, omdat ik vind dat er veel te leren valt van alles wat er om ons heen gebeurt.”

Wethouder Arthur Boone en burgemeester Loes van der Meijs-van de Laar
Afscheidsspeech wethouder Arthur Boone

Hoe kijk je terug op de afgelopen periode?  

“Ik kijk heel goed terug. Ik heb aan heel veel mooie projecten mogen meewerken en ik heb veel mooie mensen en organisaties leren kennen. Met veel plezier heb ik samengewerkt met mijn directe collega's. Maar ik denk ook aan organisaties als ondernemersvereniging ZON, Stichting Centrum Belang Doesburg, de VVV, Stichting Achterhoek Toerisme, Hanzesteden marketing. Stuk voor stuk mensen die met hart en ziel bijdragen aan een sterk en levendig Doesburg.  

Hoewel ik het erg naar mijn zin heb gehad, betekent dat niet dat het altijd alleen maar leuk en gemakkelijk was. Ik kwam in Doesburg in een tijd van bezuinigen waardoor investeren niet vanzelfsprekend was en ik niet alles kon doen wat ik graag had gewild. Ook speelden er een aantal pittige onderwerpen. De emoties vlogen mij regelmatig om de oren. Dat raakt je als mens.

Maar tegelijkertijd moet ik het algemeen belang dienen. Van een wethouder wordt verwacht dat we de emoties zien, een plek geven maar teruggaan naar de feiten en een keuze maken waar de stad beter van wordt. Het was een af en toe een zware dobber, maar deze les neem ik mee in de rest van mijn carrière. En is daarom voor mij zeer waardevol.”

Je afscheidscadeau schenk je aan de Canon van Doesburg. Waarom koos je juist dat project?  

“Bij dit project snijdt het mes aan zoveel kanten. Het is een burgerinitiatief dat voor veel mensen wat moois op levert. Ik denk aan het toeristische profiel van de stad, aan de VVV, het Arsenaal, de toeristische spreiding in de stad. En historisch gezien is het ook een prachtig idee. Ik krijg echt energie van dit project en ik zou graag zien dat zij nog meer ondersteuning krijgen. Met mijn afscheid kan ik daaraan bijdragen.”

Wat ga je hierna doen?   

“Als een deur dicht gaat, gaan er altijd andere deuren open. Ik ben begin deze maand een nieuwe uitdaging aangegaan waar ik met veel plezier en energie aan werk. Ik ben gevraagd als formateur van de gemeente Montferland, waar ik de politieke partijen begeleid om samen tot een coalitie te komen. Een hele leuke klus. Vooral omdat ik eerder aan de andere kant van de tafel heb gezeten toen ik met de VVD een coalitie wilde vormen met een aantal andere partijen. Dat ik nu de kans krijg om de andere kant van dit proces mee te maken, is heel mooi.”

Afscheidsspeech wethouder Arthur Boone

Wil je tot slot nog iets kwijt?   

“Ter afsluiting wens ik Doesburg vooral het allerbeste. Hartelijk dank voor alle wijze woorden, levendige discussies en gezellige momenten. Ik wens mijn opvolger heel veel succes met de uitdagingen die er voor Doesburg aan komen. Ik dank iedereen voor het in mij gestelde vertrouwen. Het ga jullie goed.”

Cadeaubon voor wethouder Arthur Boone