Beste nieuwe inwoner,

U bent in de afgelopen periode in Doesburg komen wonen. Misschien woont u al even in Doesburg, maar de verhuizing kunt u zich vast nog goed herinneren. Wij hopen in ieder geval dat u zich in Doesburg thuis voelt of gaat voelen.

Het is onze traditie om voor nieuwe inwoners een begroetingsavond te organiseren. Door corona is dat helaas niet mogelijk. Wij, het college van burgemeester en wethouders, willen ons wel graag aan u voorstellen. Dat doen we dit keer met een filmpje. Ook laten wij u in vogelvlucht onze prachtige Hanzestad Doesburg zien.

Doesburg is een prachtige stad om te wonen te werken en te recreëren. Met dit filmpje nemen we u mee in hoe de gemeente werkt en wat er zoal te doen is in de stad. Om te beginnen vertel ik u wat de gemeente zoal zelf doet. En daarvoor gaan we met u een stukje door ons mooie middeleeuwse stadhuis lopen. We beginnen bij de kamer van de wethouders. Zij stellen zich aan u voor.

Mijn naam is Birgit van Veldhuizen, wethouder in deze prachtige gemeente. Ik heb in mijn portefeuille financiën, Wmo, verkeer en vervoer, volksgezondheid en een aantal prachtige projecten. Ik woon al een aantal jaren in Doesburg en heb het ontzettend naar mijn zin.

Mijn naam is Arthur Boone, wethouder in de mooiste gemeente van Gelderland. Ik heb de volgende onderwerpen in mijn portefeuille. Ruimtelijke ordening, woningbouw, toerisme, cultuur en nog heel veel andere zaken.

Mijn naam is Peter Bollen. Ik woon sinds 15 jaar in het mooi Doesburg. Waarvan ik al 7 jaar wethouder ben. Ik houd mij bezig met alles wat met jongeren te maken heeft. Jeugdzorg, onderwijs en welzijn. Daarnaast houd ik mij bezig met duurzaamheid.

Iedere gemeente kent ook een gemeentesecretaris. Ik ben Peter Werkman. Ik ben gemeentesecretaris, algemeen directeur van de gemeente Doesburg. Ik vervul 3 rollen. Ik zorg dat het college van burgemeester en wethouders besluiten kunnen nemen door goede adviezen voor te dragen. De tweede rol is om er voor te zorgen dat de besluiten van het college uitgevoerd worden. Dat doe ik niet alleen. Dat doe ik samen met 110 ambtenaren. En daar ben ik algemeen directeur van.

Graag neem ik u mee naar onze prachtige middeleeuwse raadszaal. In deze zaal worden alle belangrijke beslissingen genomen over Doesburg. Het is het hart van onze democratie. Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen zitten er zes politieke partijen in de gemeenteraad van Doesburg. Doesburg telt 15 raadsleden. Drie politieke partijen vormen samen de coalitie. Ieder van die politieke partijen levert een wethouder voor het college van B&W.
Vanuit de mooie raadszaal neem ik u mee naar onze welkomsthal waar u ons publieksbureau vindt. Hier zult u wel eens komen als u bijvoorbeeld een paspoort, rijbewijs of iets anders nodig hebt. U kunt ook een afspraak maken met de mensen in het stadhuis. Onze collega’s helpen u graag verder.

Niet alles gebeurt in het Stadhuis. Er is ook een wat beter bereikbare locatie waar ook een heleboel gebeurd. De Linie 4. Hier komen een heleboel functies samen. Hier zit de buurtacademie die vrijwilligers in Doesburg coördineert, de bibliotheek en aan de overkant vindt u de huisarts, apotheek en andere medische voorzieningen. In de Linie zitten verschillende vrijwilligersorganisaties. Daarnaast kunt u terecht voor al uw vragen over zorg, werk en inkomen die u aan de gemeente wilt stellen.

In Doesburg wonen rond de 11.500 inwoners, verdeeld over de binnenstad en de wijken Molenveld, de Ooi, Beinum en het buitengebied. Iedere wijk en binnenstad heeft een wijkraad die met de gemeente overlegt over zaken die in de wijk spelen.

Naast de Linie 4 vindt u ons jongerencentrum 0313 waar van alles wordt georganiseerd. In het skateparkje voor 0313 is het vaak gezellig druk. Het is een echte ontmoetingsplek. In Doesburg zijn ook twee ontmoetingsplekken voor ouderen. Grotenhuys en de Beumerskamp. U kunt hier binnen lopen of mee doen aan activiteiten van onder andere welzijnsorganisatie Caleidoz. Vraag op de plek zelf wat er zoal te doen is. Het zal u verrassen.

Doesburg is ook een culturele stad. Muziek, dans, kunst, er is van alles te beleven. Onze stad heeft ook mening kunstenaar voortgebracht. Zoals Rosalie de Graaf. Een jonge kunstenares die hoge ogen gooit met haar projecten en is benoemd tot beste jonge ondernemer 2019. Daarna laten we u kennis maken met Ward Terpstra, buurt- sportcoach van de gemeente Doesburg. Want ook sporten en bewegen kunt u volop doen in Doesburg.

Mijn naam is Rosalie de Graaf. Ik ben bekend onder de naam RoosArt. Ik ben kunstenaar en heb onder andere dit kunstwerk gemaakt op de kade in Doesburg. Ik ben geboren en getogen in Doesburg. Het is een prefecte stad voor een kunstenaar. Het is heel cultureel. Zo is er iedere eerste zondag van de maand Culturele zondag. We hebben een Kunstlab waar veel creatieve activiteiten plaats vinden. We hebben de Gasthuiskerk waar allerlei tentoonstellingen worden gegeven. Kortom op cultureel gebied is er in Doesburg veel te beleven.

Ik ben Ward Terpstra. Ik ben buurtsportcoach in Doebsurg. Samen met veel andere buurt- sportcoaches zijn wij Doesburg Beweegt. Wij houden ons bezig met een gezonde levensstijl in de gemeente. Wil je iets weten over sport en bewegen, neem contact met ons op. Wij wijzen u de juiste weg. Er is van alles te beleven. Balsporten, racketsporten, zwemsporten, gymnastiek vereniging, … er is van alles te doen. Pak je kans! Welkom in deze sportieve gemeente.
Sport, cultuur, er is van alles te doen in de stad. Al dit moois wordt niet vanuit de gemeente georganiseerd. Het zijn de vrijwilligers die het sociale leven in Doesburg levend houden. Daar mogen we als stad trots op zijn.

Bent u geïnteresseerd geraakt in de stad Doesburg? En wilt u meer weten? Ga dan eens mee met een stadswandeling van de VVV. Zo leert u alle ins en outs van onze mooie binnenstad kennen. Doesburg is een prachtige stad om te wonen te werken en te recreëren.