Zoeken naar een creatieve oplossing om het gebouw te verduurzamen.

Begin 2019 werd Montessori Kindcentrum Anne Frank feestelijk geopend. Het kindcentrum waarin de Anne Frankschool en kinderopvangorganisatie Puck & Co gevestigd zijn, onderging een grote verbouwing en renovatie. Ook zochten ze naar een creatieve oplossing om het gebouw direct te verduurzamen.

Dat laatste was best een uitdaging. Het gebouw waarin de Anne Frankschool is gevestigd, stamt uit de jaren ‘70. Deze panden zijn meestal niet geschikt voor vloerverwarming en zijn vaak ook slecht geïsoleerd. Een installatieadviesbureau, gespecialiseerd in verduurzaming van (school-)gebouwen, bood een unieke oplossing. Ze combineerden een hybride warmtepomp met speciale vaten die van fasewisselingen van een speciaal materiaal energie maken. Hierdoor kun je met relatief weinig gebruik van energie, relatief veel warmte opwekken. Ook plaatste de school zonnepanelen, LED-verlichting en een warmteterugwinsysteem. Hierdoor kan de school zich bijna volledig duurzaam verwarmen. En hoeft er alleen bijgestookt te worden op extreem koude dagen. “Dit project is uniek in Nederland” zegt Sander van Limbeek, directeur van Montesorischool Anne Frank. “We krijgen nu bezoekers op onze school die willen zien hoe wij deze renovatie hebben opgelost.”

Kinderen zijn de toekomst

De school liet het niet alleen bij de technische aanpassingen. Kinderen zijn betrokken bij het hele project. Een scherm bij de ingang van de school laat zien hoeveel energie er is opgewekt en waar het voor wordt gebruikt. Van Limbeek: “Het project inspireerde het installatieadviesbureau om lespakketten te maken voor kinderen over duurzaamheid. Voor iedere groep komt er een aangepast pakket. Zo laten we de volgende generatie zien dat duurzaamheid onderdeel van ons leven is.” Aldus van Limbeek. Maximaal rendement binnen bestaand budget Verantwoordelijk wethouder Peter Bollen is trots op de verduurzaming van IKC Anne Frank: “We hebben het maximale gedaan binnen de mogelijkheden. De realiteit is dat je geen ongelimiteerd budget hebt. Ook niet als je het budget van de school en de gemeente bij elkaar legt. We moesten creatief worden. Nu hebben we een unieke oplossing in Doesburg geïntroduceerd. Ik hoop dat we meer eigenaren van panden uit de jaren ’70 kunnen inspireren om te verduurzamen. Wij hebben laten zien dat het kan!”

Wat is er allemaal gedaan?

Verduurzamen begint met isoleren. Want zo verdwijnt er geen energie en gaat de uitstoot en de rekening al direct naar beneden. Vervolgens werden 146 zonnepanelen op het dak geplaatst, waarmee circa 35.000 Kwh per jaar wordt opgewekt. Voor verwarming wordt gebruik gemaakt van warmtepompen. Normaal gesproken is vloerverwarming daarbij noodzakelijk. Bij het bestaande gebouw aan de Forsythiastraat gebeurde dat niet. Alleen bij de nieuwbouw voor het kinderdagverblijf. Gekozen werd in de oudbouw voor gebruik van een systeem met een hoog temperatuur warmte pomp. Daardoor konden de bestaande radiatoren gebruikt blijven. Wanneer het nieuwe verwarmingssysteem het niet aan kan, springt de bestaan CV-installatie op gas bij. Dat zal naar verwachting sporadisch nodig zijn.