Verloren voorjaar drukt jaarresultaat camping IJsselstrand.

Door Richard Kok van DoesburgDirect.nl
 
DOESBURG – Het voorjaar is van groot belang voor een geslaagd seizoen op IJsselstrand en Zwarte Schaar. Door de coronamaatregelen was de camping lange tijd gesloten. Alleen vaste gasten met eigen sanitair waren welkom. Door de omzetval dreigen plannen in het nieuwe jaar in het water te vallen.
 
Met Toon Uenk gaat het persoonlijk prima. De bewoner en beheerder van de campings IJsselstrand en Zwarte Schaar is betrekkelijk ver van het gevreesde virus gebleven, maar spreekt zorgelijke woorden als het gaat om de zakelijke impact.
 
‘Toen de maatregelen begonnen in maart, was er lichte paniek. Wat moeten we nu? Wat worden de richtlijnen? Gelukkig mochten onze vaste gasten met eigen faciliteiten en sanitair gewoon komen. We konden dus open. Toeristisch kamperen was niet mogelijk en toiletten, horeca, zwembad en binnenspeeltuin moesten dicht. We hebben veel reserveringen in het voorjaar moeten cancelen. Zeker het paasweekend, de meivakantie en het pinksterweekend zijn normaal top. Maar nu niet. Dat was erg zuur. Het voorjaar is een van de belangrijkste periodes van het jaar. Een goed of slecht voorjaar bepaalt 30 tot 40 procent van de jaaromzet. Niet alleen voor de camping, maar ook voor de horeca en de winkel. De verloren omzet halen we dit jaar niet meer in. Vanaf juni konden we verder, met de nodige maatregelen van het RIVM’, aldus Uenk, die samen met de broers Takkenkamp de twee campings aan de noordzijde van Doesburg runt.

Trend

Op IJsselstrand en Zwarte Schaar gelden RIVM-maatregelen zoals anderhalve meter afstand en registraties. Een groot deel van de campinggasten houdt zich daar prima aan. Uenk: ‘Er is echter ook een categorie die denkt “we zijn op vakantie en nu kan alles”. We moeten ons allemaal aan de regels houden. Dat geldt thuis en ook als je te gast bent op een camping’.
 
Door de maatregelen en het buitenlandse beleid, kiezen veel Nederlanders dit jaar voor vakantie in eigen land. Ook op IJsselstrand en Zwarte Schaar is dit merkbaar. ‘Normaal is bij het aantal toeristische gasten de verhouding tussen Duitse en Nederlandse gasten fiftyfifty. Dit jaar is wel 60 procent afkomstig uit eigen land. De trend om meer in eigen land te kamperen, is een aantal jaren geleden al ingezet. Mede door de mooie en zonnige zomers’, stelt Uenk.

Investeringen

Deze warme en zonnige zomer zorgde op de 800 plaatsen tellende camping IJsselstrand en 400 plaatsen tellende Zwarte Schaar voor goede maanden in juli en augustus. Een goed najaar kan nog wat van de achterstand inhalen, maar straks als Toon Uenk onder de kerstboom het jaar op een rij zet, kan hij niet anders dan tot de conclusie komen dat het een uiterst bijzonder jaar was. ‘We moeten dan maar eens de balans opmaken, maar het kan dat we bepaalde investeringen niet kunnen doen in 2021. Ook is volstrekt onduidelijk wat het virus volgend jaar doet. Nog zo’n jaar is voor onze campings niet te doen. Wel mooi is te zien dat de saamhorigheid en behulpzaamheid van personeel en gasten erg groot is. Dat is sowieso op een camping al vaak het geval, maar dit jaar nog meer.’

De videoregistratie is ook te zien op de Facebookpagina van de Gemeente Doesburg en op DoesburgDirect.nl.