Veel mensen hebben het op dit moment financieel moeilijk. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Hierdoor hebben veel mensen minder inkomen dan voorheen. Zij hebben daarom mogelijk moeite om hun woonkosten te betalen. Om hen tijdelijk te helpen is er de TONK.

Wat is de TONK?

De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Dit is geld van de gemeente voor als u weinig inkomen heeft als gevolg van de coronamaatregelen. En als u hierdoor problemen heeft met het betalen van uw woonkosten. Het gaat dan om de huur of de hypotheek.

Wat zijn de voorwaarden voor de TONK?

U kunt in aanmerking komen voor een TONK-uitkering als u voldoet aan deze voorwaarden:

  • U heeft in januari 2021 ten minste 25% minder inkomen dan in januari 2020.
  • Dit verlies aan inkomen komt door de coronamaatregelen.
  • Uw inkomen zal de komende maanden naar verwachting niet stijgen.
  • U heeft op dit moment minder dan € 6.295,- (alleenstaande) of € 12.590,- (gehuwden of daarmee gelijkgesteld) aan beschikbare geldmiddelen. Het gaat bijvoorbeeld om contant geld, geld op de (spaar)rekening van uzelf, uw eventuele partner en kind(eren), en de waarde van beleggingen of bitcoins. Bent u ondernemer? Vermogen in uw onderneming hoeft u niet mee te tellen. Een tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL) of voor loonkosten (NOW) ook niet.
  • U woont in een woning waarvan u de hoofdhuurder of de eigenaar bent.
  • De kosten van uw huur of hypotheek bedragen samen minimaal 35% of meer van uw inkomen op dit moment. Let op: afhankelijk van uw inkomen en uw gezinssituatie kan dit percentage hoger zijn.
  • Het bedrag waarvoor u de TONK uitkering aanvraagt is hoger dan € 250,-.
  • U ontvangt geen woonkostentoeslag.

Hoe hoog is de TONK-uitkering?

Dat hangt af van uw situatie. De TONK uitkering varieert tussen de € 250,- en € 500,- per maand.

U mag de TONK-uitkering meestal houden. Maar in sommige situaties mag de gemeente ook beslissen dat u de uitkering als lening krijgt, bijvoorbeeld als u weet dat u binnenkort een groot bedrag ontvangt. U moet de TONK-uitkering dan later terugbetalen.

Hoe lang duurt de TONK-uitkering?

U kunt de TONK uitkering in de periode januari 2021 tot en met juni 2021 voor maximaal 6 maanden krijgen als dit nodig is. Korter kan natuurlijk ook, langer niet. U vraagt de TONK-uitkering aan voor de maanden dat u de aanvulling op uw inkomen echt nodig heeft.

Hoe aanvragen?

Om de TONK-uitkering aan te vragen moet u het aanvraagformulier invullen. Dat vindt u hier:

Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten TONK

Vul dit formulier helemaal en naar waarheid in. Stuur ook de gevraagde gegevens mee.

Heeft u het formulier volledig ingevuld, alle gevraagde gegevens ingeleverd en zijn er geen bijzonderheden? Dan krijgt u zo snel mogelijk bericht over uw aanvraag.

Aanvullend op TONK

Bent u ook ouder? Je wilt dat je kinderen blijven voetballen, hockeyen of naar scouting blijven gaan, net als leeftijdsgenoten. Is het momenteel lastig om sportcontributie, een fiets, een verjaardagsbox of een laptop voor school te betalen? Dan kan 'Sam& voor alle kinderen' bijspringen!