Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar hoe ziet die toekomst eruit nu we te maken hebben met misschien wel de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Is er slechts sprake van een dip, of gaat deze crisis grote gevolgen hebben voor een hele generatie jongeren. We vragen het aan Rosalie de Graaf (21).

Door Richard Kok van DoesburgDirect.nl

DOESBURG - Rosalie kennen we in Doesburg van de fraaie muurschilderingen, die we het laatste jaar op verschillende plekken in de stad zien. We spreken haar op een zonnige voorjaarsdag bij misschien wel haar bekendste muurschildering in Doesburg, het kunstwerk op de muur van de oude tramloods in de Turfhaven.

Ze zit in een moeilijk tijd. Een half jaar geleden is haar moeder plotseling overleden, maar de coronamaatregelen zorgen ook voor de noodzakelijke rust in deze voor haar heftige tijd. ‘Het is een moeilijke tijd voor mij en mijn familie. Rondom het overlijden van mijn moeder won ik de wedstrijd Beste Ondernemer van Nederland. Dus mijn carrière ging als een speer en ineens gebeurde dit. Dus de periode van rust en thuis zijn als gevolg van de coronamaatregelen, kwam ook wel een beetje gunstig uit. Ik kon tijd nemen voor familie en ik kon rust inbouwen, om meer tot bezinning te komen. Ik ging nadenken over wie nou echt belangrijk zijn in mijn leven. Welke vrienden mis ik nou het meest. Eigenlijk heeft een mens heel weinig nodig en ik heb nu een betere beeldvorming wat echt waardevol is.’

Sporten en knuffels

Voor jongeren zijn de coronamaatregelen ook niet eenvoudig. Niet naar school is leuk voor een weekje of twee, maar als het langer duurt en je de vrienden op school of de sport mist wordt thuiszitten toch wel iets anders.

‘In het begin vond iedereen het wel prima, zo’n soort vakantie. Maar na een paar weken ga je nadenken over jouw leven en wat je echt belangrijk vindt. Dan merk je aan de vrienden om je heen dat ze behoefte hebben aan contact, ondanks dat dat niet mocht. Dat is best frustrerend, want jongeren hebben behoefte aan sociale contacten, sporten en knuffels. Dus de jongeren worden wel hard getroffen’, stelt Rosalie, die als zzp’er de nodige opdrachten mist nu ze niet op kunstfestivals haar kwaliteiten als ‘art painter’ kan tonen.

Maar ze ziet ook mooie dingen, in deze tijd. Mensen veranderen en dat tovert een glimlach op Rosalies gezicht. ‘Het verbindt mensen op een andere manier. Op social media zie je veel acties. Vooral de ouderen en bejaardenhuizen zijn hard getroffen. Ik heb gezien dat vrienden kunstprojecten hebben uitgevoerd in bejaardenhuizen, het een beetje hebben opgefleurd met mooie kunst. Dat vinden de oudjes prachtig.’

Neem de jeugd serieus

Of er sprake is van slechts een dipje of een langdurige schade aan de jonge generatie door de coronamaatregelen en de gevolgen, laat Rosalie in het midden. Wel is ze positief en vastberaden over de toekomst van jongeren. ‘Mijn generatie heeft eigenlijk niets bijzonders meegemaakt. Kijk naar mijn opa en oma met de Tweede Wereldoorlog of crisis. Dat hebben wij allemaal niet meegemaakt. Je merkt wel dat we toch kwetsbaar zijn. Daar denk je normaal als jong persoon niet over na. Ik denk dat de jeugd in het algemeen best optimistisch en creatief is. Ik denk dat we creatieve oplossingen vinden voor deze problemen en dat we de jeugd op dat gebied wel serieus mogen nemen.’

De videoregistratie is ook te zien op de Facebookpagina(externe link) van de Gemeente Doesburg en op DoesburgDirect.nl(externe link).