Vrijdag 1 oktober is er een plaquette op de muur van de Stadspoort in de Kraakselaan onthuld, ter ere van Gerrit Vermeulen.

Bij de onthulling waren onder meer de dochter van Gerrit Vermeulen, mevrouw Wilma Krijnen-Vermeulen en kleinzoon de heer Roy Vermeulen aanwezig. Deze plaquette is de tweede in een reeks. Deze activiteit is door HetHuisDoesburg op touw gezet om belangrijke inwoners uit de geschiedenis van de stad in herinnering te houden.  

Over Gerrit Vermeulen

Gerhardus Antonius Vermeulen (Gerrit), speelt een kenmerkende rol in de Doesburgse geschiedenis. Tijdens het Beleg van Doesburg van 2 t/m 16 april 1945 gaat hij meerdere malen door de Duitse linies in de Batterijen (Hoge Linie) om contact te zoeken met de Canadezen in Drempt. Hij wil ze te laten weten dat de Duitse bezetting in Doesburg weinig tegenstand kan bieden. Maar ook dat het zinloos is Doesburg met hun beschietingen te verwoesten. Zijn moed wordt beloond. In de vroege ochtend van maandag 16 april 1945, komt Gerrit via de ‘Kraakschelaan’ terug in Doesburg met een patrouille Canadezen.

Plaquette Gerrit Vermeulen onthuld