Kim is 44 jaar en heeft weer een leuke baan die echt bij haar past. Dankzij de training veranderkracht in 100 dagen van Ovidius (her)ontdekte ze haar talenten en mogelijkheden. Binnenkort start ze met een oriëntatiebaan in de ouderenzorg. Een mooie eerste stap op haar route naar een carrière in de zorg.

Soms zit het leven je tegen. Je raakt zwanger en kan je middelbare school niet afmaken. Je werkt jezelf op en hebt een leuke baan. Maar door omstandigheden word je werkzoekend. Een berg werkervaring maar geen diploma. Wat moet je dan? Dit overkwam Kim. Het liefst was ze na haar diploma SPH gaan studeren. Maar ja, dat was niet zo eenvoudig. Kim: “Toen ik zwanger werd ben ik gaan werken. Ik begon als secretaresse en specialiseerde me tot medisch secretaresse. Ik heb alles geleerd op de werkvloer en had het naar mijn zin. Op een gegeven moment kreeg ik klachten. Vermoeidheid, pijn. Niemand kon me vertellen wat de oorzaak was. Dat was een nare periode. Toen ik toch een diagnose kreeg, kon ik er wat aan doen. Ondertussen ben ik zo ver dat ik graag weer aan de slag wil en kan. Ik heb zin om echt weer mee te doen in de maatschappij.”

“Ik dacht echt dat niemand meer op mij zat te wachten”

Maar werk vinden is nog niet zo gemakkelijk zonder diploma’s. “Ik dacht echt dat niemand meer op mij zat te wachten.” Maar dat gevoel veranderde toen haar consulent van de gemeente Doesburg haar belde. Kim: “Ze zei dat ze wat leuks voor me had. De gemeente had een training ingekocht voor gemotiveerde mensen die graag weer aan de slag wilden. Ik vond het wel spannend maar zei direct ja. En dat was een hele wijze beslissing. Ik heb tijdens die training geleerd wie ik ben, wat ik kan en dat ik echt nog van waarde ben voor de arbeidsmarkt!”

Werken met je talenten

De training bestond uit verschillende onderdelen. Samen met haar medestudenten verdiepte ze zich in het opstellen van een cv, de voorbereiding op een sollicitatie en hoe de werkvloer er anno 2022 uit ziet. Ook was er veel aandacht voor de mens. Kim: “Tijdens de training moesten we onze eigen positieve kanten en die van de anderen benoemen. Als je het leuk vond, kon je ook mensen in je eigen omgeving vragen deze op te noemen. Ik heb de vraag toen ook gesteld aan mijn dochter en moeder. Ik was zo ontroerd door alle complimenten die ik kreeg. Dit heeft me aan het denken gezet en kwam er tot mijn schrik achter dat ik geen medisch secretaresse meer wilde zijn. Maar wat dan wel? Samen met de trainers begon ik mijn zoektocht. Ik wilde, net als bij de mantelzorg die ik verleende, met mensen werken. De trainers brachten me toen in contact met Attent in Dieren. Daar kan ik nu starten met een oriëntatiebaan zodat ik verder kan onderzoeken wat ik wil. Ik heb er ontzettend veel zin in!”

“De trainers en de groep zijn er voor je”

Werken aan jezelf is best spannend en soms ook confronterend. Door samen te werken en elkaar te steunen blijft de motivatie aanwezig om door te gaan. “Ik heb tijdens de cursus geleerd dat werk vinden ook heel veel te maken heeft met het kennen van de juiste mensen en het opbouwen van een netwerk. Zo was er een meisje in onze groep die iets wilde doen met make-up. Mijn dochter zit door haar studie dicht op de filmwereld. Zij gaf me een aantal namen waardoor mijn medecursist een stap dichterbij haar droombaan kwam.” Maar ook nu de cursus afgelopen is blijven de cursisten en trainers op de achtergrond aanwezig. “Ik heb er echt leuke contacten overgehouden. We snappen elkaar en kunnen elkaar helpen waar nodig. En ik mag ook contact opnemen met de trainers. Bijvoorbeeld om een sollicitatiebrief te laten nakijken. Ze blijven altijd achter je staan en dat geeft een fijn gevoel.”

Meer weten?

Meer weten over de 'training Veranderkracht in 100 dagen' van Ovidius? Ga naar: www.ovidiuswerk.nl/veranderkracht-in-100-dagen.