,,Het is net dat duwtje in de rug dat je krijgt.”

Armand Vree noemt zichzelf ‘niet groen’, maar mede dankzij een energieadviseur van het Energieloket Liemers staat hij samen met zijn vrouw wel op het punt een aantal duurzame maatregelen in huis te nemen.

Waarom ook niet, dacht Vree toen hij een brief van de gemeente kreeg om een energiescan te laten uitvoeren. ,,We hadden het al eens een keer over isolatie gehad en stonden op het punt om de keuken te verbouwen. Dat zou een moment voor vloerisolatie kunnen zijn. Ook moet de cv-ketel een keer vervangen worden.” ,,Ik ben niet van een warmtepomp of van het gas af, maar je probeert toch wel een beetje rekening te houden met het milieu”, zegt de Doesburger. ,,Het huis is van 1977 en we hebben destijds al wel isolatieglas laten plaatsen, maar er is vast meer mogelijk.”

Vloerisolatie

Van de energieadviseur kregen ze het advies om met een speciaal folie de vloer te isoleren. Dat komt dan onder het beton en ook op het zand in de kruipruimte. Dat brengen ze aan via het kruipluik. Door de twee lagen folie met lucht ertussen ontstaat een isolatielaag. ,,Bekenden van ons hebben pur onder de vloer als isolatie, maar dat gaat uiteindelijk weer afbrokkelen. Bovendien kun je in verband met de dampen enkele dagen je huis niet in.”

Bedrag terug

Het bezoek van de adviseur en het opstellen van een advies kostte Vree 200 euro. ,,Maar dat bedrag krijg je terug als je maatregelen neemt. Voor ons was de drempel niet zo hoog, omdat we toch al met het idee rondliepen om wat te doen.” In zijn omgeving kent Vree niet zoveel mensen die ook de energieadviseur hebben uitgenodigd. ,,Maar ik was laatst op een verjaardag en toen het gesprek op zonnepanelen kwam, heb ik verteld wat onze ervaringen met de adviseur waren. Dat zette mensen wel aan het denken om het ook te doen.”

Meer informatie: Liemers Energieloket