Björn Woudenberg kocht in 2006 een woning in Doesburg.

Een pand uit 1959, nog helemaal origineel met bloemetjes tegels en een oranje keuken. Het huis moest compleet gerenoveerd worden. Tijdens de werkzaamheden was het Bjorn zijn doel om zo duurzaam en rendabel mogelijk te verbouwen.

Björn: “Toen ik in 2006 de woning kocht, hebben we zo ongeveer alles aangepakt. Een uitbouw, dubbel glas en nieuwe kozijnen, muren geïsoleerd, vloerverwarming, warmtepomp en zonnecollectoren. In 2006 liep ik daar mee voorop. Later plaatste ik ook nog zonnepanelen. Waarom ik dit zo aanpak? De techniek me interesseert me. Ik ben namelijk loodgieter. Én ik wil de wereld goed achterlaten voor mijn kinderen.

Het moet allemaal wel rendabel zijn. Qua energie ben ik nu zelfvoorzienend. Maar ik stook nog wel een klein beetje met gas bij op hele koude dagen. Helemaal 0 op de teller ga ik mijn woning niet redden. Dit komt met name doordat ik mijn woning niet zo goed kan afsluiten voor warmteverlies en tegelijk kan ventileren. In nieuwbouw woningen is dat veel gemakkelijker.

Wel hebben we heel veel profijt van de isolerende maatregelen. We hebben de muren van buiten ingespoten met een papierachtige oplossing. We merkten direct dat we minder hoefden te stoken. En we merkten dat de koude plek op de noordhoek van de woning weg was. Er leek altijd vocht in de muur te zitten daar. Daar hebben we nu geen last meer van. 

We stoken ook met een constante temperatuur die nooit lager is dan 20 graden. Dit voelt in het begin tegen natuurlijk. Waarom stoken in een ruimte als je er niet bent? De reden is dat als de warmte eenmaal in een woning zit, het goedkoper en zuiniger is om de warmte bij te houden dan wanneer je de woning helemaal af laat koelen en weer opnieuw warm moet stoken. Je hele huis is een soort radiator waar je de warmte in op slaat. Als hij ‘s nachts een keer aan slaat, kost dat nooit zoveel dan wanneer je de ketel volop laat stoken om weer op temperatuur te komen. Overigens, met vloerverwarming moet dat ook wel. Het zou anders veel te lang duren voordat de woning weer warm aan voelt.”

Alle tips van Björn op een rijtje:

  • Isoleren is heel belangrijk. Met isoleren en vloerverwarming bent je al op de helft. Isoleren is nodig bij woningen vanaf 2000 en ouder.
  • Zet niet te veel ramen open. Ventileren blijft belangrijk, maar doe dat op een andere manier. Bijvoorbeeld door convertoren met een sensor die Co2 meet. Bij een te hoog Co2 gehalte, ventileert het apparaat bij. De lucht van buiten wordt voorverwarmd naar binnen geblazen.
  • Houd de temperatuur zoveel mogelijk op hetzelfde niveau.
  • Als uw ketel stuk gaat, neem dan in ieder geval een ketel die is voorbereid op warmtepompen. Zo bent u voorbereid op de toekomst.