Op woensdag 26 april verraste burgemeester Loes van der Meijs-van de Laar, tijdens de jaarlijkse Lintjesregen, drie inwoners van Doesburg met een Koninklijke Onderscheiding die behoort bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Johan Schovers, Reinier Brinkhorst en Ali Baş kregen de versierselen, omdat zij zich geruime tijd belangeloos voor de samenleving hebben ingespannen of anderen stimuleerden.

De drie gedecoreerden op volgorde van uitreiking op diverse locaties in Doesburg zijn:

Johan Schovers (80 jaar)

De heer Schovers deed en doet vrijwilligerswerk, meer dan 30 jaar, bij diverse verenigingen en instanties van onder meer de; Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) waar hij zich onafgebroken inzet als kaderlid bij de belastingservice.

Bij Caleidoz biedt hij al jaren zijn hulp aan. Voorheen als Ouderenadviseur en bij het Digitaal Café. Nu is hij behulpzaam bij de Formulierenbrigade en checkt hij of er recht is op financiële voorzieningen en helpt hij bij het aanvragen en regelen daarvan.

Ook bij de Senioren Vereniging Doesburg en omstreken (SVDeo) is hij actief als penningmeester en webmaster. Hij was medeoprichter van Senioren Vereniging Doesburg en omstreken. En sinds eind 2022 is hij bestuurslid van Stichting Ontmoetingsruimte Grotenhuys.

Reinier Brinkhorst (68 jaar)

De heer Brinkhorst zet zich al 38 jaar belangeloos in voor de gemeenschap om zijn kennis en ervaring te delen. Onder meer bij de; Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) waar hij kaderlid was en 4 jaar lid van de "Bondsraad", het hoogste orgaan van Federatie Nederlandse Vakbeweging Bouw.

De heer Brinkhorst werd in 1985 gekozen in het bestuur van de Bouw- en Houtbond afdeling Dieren. Van 1987 tot 2022 was hij vice-voorzitter, voorzitter en de initiator van het bondskantoor in Dieren. Tevens was hij de drijvende kracht achter de fusie van de afdelingen Dieren, Rheden, Doesburg, Loenen en Eerbeek tot FNV afdeling Dieren-Doesburg 2000 en vervolgens eerste voorzitter.

Ook was hij 4 jaar actief als lid van de “Bondsraad” dat het beleid bepaalde en het bestuur controleerde. Daarnaast is hij al 25 jaar vrijwilliger bij de Hengelsport Vereniging Doesburg.

Verder was de heer Brinkhorst o.a. bestuurslid, wedstrijdcommissaris binnen de vereniging en de lokale trekker van het landelijke project “Samen Vissen” voor ouderen en mensen met een beperking. Eveneens was hij afgevaardigde bij het overlegplatform, relatiebeheerder grondeigenaren rivieren en kanalen.

Ali Baş (48 jaar)

De heer Baş zet zich ruim 18 jaar belangeloos in voor de gemeenschap. Hij is penningmeester bij de ISN Anadolu Moskee Doesburg en heeft de financiële zaken verzorgd, zoals leden- en overige administratie, belastingzaken, etc.

Naast deze functie heeft de heer Baş ook deelgenomen aan de projectgroep rondom de verbouw van de Doesburgse Moskee in de jaren 2000 tot 2005 en 2020 tot 2022.

Hij was ook een periode vice-voorzitter voor de ISN Anadolu Moskee Doesburg, dat jaarlijks diverse activiteiten organiseert voor leden en niet leden, moslims en niet-moslims.

Volgens velen is de heer Bas een steunpilaar voor de ISN Anadolu Moskee Doesburg die vooral op de achtergrond opereert. Hij wordt hiervoor erg gewaardeerd.