Renske Hoekzema behoort door haar broze gezondheid tot de coronarisicogroep en zit uit voorzorg geïsoleerd thuis. Maar de coronamaatregelen zetten de creatieve Doesburger flink aan het werk. In haar huiskamer achter de naaimachine maakt ze overuren om aan de enorme vraag van mondkapjes te voldoen. Haar instructievideo’s gaan in virustijd inmiddels viraal.

Door Richard Kok van DoesburgDirect.nl

DOESBURG - Renske Hoekzema behoort door haar broze gezondheid tot de coronarisicogroep en zit uit voorzorg geïsoleerd thuis. Maar de coronamaatregelen zetten de creatieve Doesburger flink aan het werk. In haar huiskamer achter de naaimachine maakt ze overuren om aan de enorme vraag van mondkapjes te voldoen. Haar instructievideo’s gaan in virustijd inmiddels viraal.

Sinds de intelligente loc down in maart is Renske extra op haar hoede. Orgaanproblemen maken haar kwetsbaar en een wandeling met de hond vormt een van haar spaarzame momenten buiten. De boodschappen bestelt ze online en haar zoon maakt zo nu en dan de wandeling naar de supermarkt. Ze mag niet naar het ziekenhuis en zorghulp komt aan huis, en haar dokter spreekt ze via de telefoon.

‘Er is een grens’

Als creatief onderneemster en eigenaar van de online handwerkwinkel Renske Creatief maakt ze allerlei video’s voor haar kanaal op YouTube. Vanaf het moment dat ze besluit om een instructievideo te publiceren over het naaien van mondkapjes, ontploft haar kanaal. De video’s worden duizenden malen bekeken en bestellingen in haar webshop kan ze nog maar nauwelijks bijhouden. De naaimachine maakt overuren.

‘Mijn specialistisch verpleegkundige zei: je bent creatief en maak daarom een mondkapje, want als je naar het ziekenhuis moet heb je er in ieder geval een. Op Instagram en Facebook liet ik in een video zien hoe je een mondkapje maakt. Ik kreeg toen twee vragen: hoe maak je ze en kan jij ze voor mij maken? Toen dacht ik, waarom ook niet. Het was begin maart dus in Nederland waren we nog niet heel erg bezig met mondkapjes. Maar in België wel. Ik ben me gaan verdiepen in de soorten mondkapjes en ben gestart met het mondkapje van de FOD, de Belgische RIVM. Die heb ik gefilmd en inmiddels is dat filmpje meer dan 140.000 keer bekeken en op allerlei grote Belgische sites gedeeld. Daar is ook het UZA-model met neusvorm bijgekomen van het Antwerpse ziekenhuis. Op een gegeven moment kon ik niet meer aan de vraag voldoen. Ik zit 7 dagen in de week achter de naaimachine, maar er is ergens een grens’.

Kindermondkapjes

Per dag maakt Renske nu gemiddeld 50 tot 80 mondkapjes. Inmiddels is er ook veel vraag vanuit Nederland. ‘Na de toespraak van onze premier dat de mondkapjes verplicht worden in het OV, had ik op mijn webshop 1.000 tot 1.500 bezoekers per minuut. In het begin maakte ik alleen mondkapjes met stikbandjes. Maar inmiddels maak ik ze ook met elastiek. Daarnaast maak ik kindermondkapjes, mondkapjes voor mensen met een lange baard, of mondkapjes voor mensen met een bril. Wat dit allemaal doet is dat een grote groep mensen mijn online handwerkwinkel leert kennen en naast mondkapjes ook haaknaalden of elastiek bestellen. Het is heel leuk om daar groei in te zien.’

Mensen helpen elkaar meer

Dat deze bijzondere tijd veel met mensen doet, ziet Renske om zich heen. ‘Ik heb het idee dat mensen elkaar meer helpen en dat ze meer open staan voor elkaar. Vreemden die elkaar helpen of toch een praatje maken, op anderhalve meter afstand, vind ik heel bijzonder. Als ik ergens loop en mijn zoontjes attendeer ik om aan de zijkant de lopen, dan zie je dat mensen ook afstand nemen maar wel even vriendelijk groeten. Dat vind ik wel heel mooi’.

De videoregistratie is ook te zien op de Facebookpagina van de Gemeente Doesburg en op DoesburgDirect.nl.