Brief van de burgemeester aan alle Doesburgers

3 februari 2022

Beste Doesburgers,

Is het einde van het lockdowntijdperk aangebroken? Als ik uit mijn raam kijk, zie ik ondanks het kwakkelende weer, het leven in Doesburg weer opgepakt worden. Het doet mijn burgemeestershart sneller kloppen als ik zie dat er weer leven is in het centrum van Doesburg. Mensen weer op straat slenteren. Winkels weer open zijn. De scholen beter gevuld. Er weer gesport wordt. De horeca weer mensen kan ontvangen en dat we elkaar weer wat meer kunnen ontmoeten. Langzaam ontwaakt Doesburg uit een hele lang slaap.   

Nee, we zijn er nog niet. Nee, alles is nog niet zoals het was en het coronavirus woekert nog volop rond. Het virus dat veel leed heeft bezorgd. Groot en klein. Wat zijn we het met z’n allen zat en wat hebben we lang en veel moeten inleveren.

Doesburg heeft zich vanaf het begin kranig door de strijd geslagen. Maatregelen werden goed opgevolgd en ik was en ben er trots op dat ik uw burgemeester mag zijn. Ondanks alle voorzichtigheid loopt het aantal besmettingen ook in Doesburg op. Het virus slaat ons zeker niet over. De vaccinatiegraad in onze regio is 83% voor mensen boven de 12. Ook wordt er al flink geboosterd. Hebt u dat nog niet gedaan? Doe dit dan alsnog. Kijk op de website van GGD Gelderland Midden(externe link) waar dit kan.

Lieve Doesburgers, ik roep u nogmaals op om ook in deze nieuwe tijd, waarin er weer mogelijk is, u goed aan alle basisregels te houden: handen wassen, afstand houden, blijf thuis bij klachten / doe een test en zorg voor voldoende frisse lucht!

Met vriendelijke groet,

Namens burgemeester en wethouders van Doesburg

Loes van der Meijs – Van de Laar  |  Burgemeester

Brief van de burgemeester aan Doesburgerse organisaties en ondernemers

4 november 2021 - Extra coronamaatregelen

Beste organisaties en ondernemers,
 
Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt snel toe. Om het aantal besmettingen in te perken, worden de coronamaatregelen wederom aangescherpt. Daarom is per 6 november op meer plekken een coronatoegangsbewijs en mondkapje verplicht.
 
Het controleren van het coronatoegangsbewijs is voor u (mogelijk) een nieuwe handeling. Loopt u tegen problemen aan of heeft u vragen andere vragen? Neem dan contact op met uw contactpersoon binnen de gemeente. Heeft u geen contactpersoon, stel uw vraag dan via info@doesburg.nl onder vermelding van Extra corona maatregelen. We denken graag met u mee.
 
We begrijpen dat deze maatregelen voor u een extra handeling is. Wij vertrouwen erop dat onze organisaties en ondernemers in Doesburg zich, net als in de afgelopen periode, aan de maatregelen zullen houden.
 

Met vriendelijke groet,
Namens burgemeester en wethouders van Doesburg

Loes van der Meijs – Van de Laar  |  Burgemeester

Brief van de burgemeester aan alle Doesburgers

1 juni 2021

Lieve Doesburger(s),

Het is 1 juni, het is prachtig weer, de vaccinatiegraad groeit en Doesburg is op een verantwoorde wijze weer gezellig druk. Wat hebben we hier lang naar uit gekeken!

Als ik nu door ons heerlijke Doesburg loop, kan ik een glimlach niet onderdrukken. Wat fijn om te zien dat de terrassen weer gezellig, maar verantwoord in de nog steeds geldende 1,5 meter samenleving, gevuld zijn. Wat prettig dat de winkels weer open zijn en de fietsende toerist Doesburg nog steeds weet te vinden. Om ruimte te bieden in het wandelgebied, is er een extra pop-up fietsenstalling op de Markt gerealiseerd en we zien dat deze al steeds beter gevonden wordt.

Nu de musea en ook de binnenruimte van de restaurants vanaf dit weekend ook weer open mogen, zal dit alleen maar meer publiek gaan aantrekken. Ook brengt de verdere verruiming van de sportmogelijkheden, het opengaan van de middelbare scholen en het ontvangen van wat meer mensen in de huiselijke kring, meer bewegingen met zich mee. Extra belangrijk om ons dan nog steeds aan de basismaatregelen te houden. Voorlopig houden we ons dus aan de 1,5 meter afstand of dragen we mondkapjes in openbare gebouwen, schudden we nog even geen handen, wassen we deze wel veelvuldig en hoesten en niezen we in onze elleboog. Hoe beter we dat blijven doen met oog voor elkaar, hoe sneller we straks het coronatijdperk dan echt achter ons kunnen laten…

Ik heb zelf inmiddels mijn eerste vaccinatie gehad en mijn tweede ontvang ik deze week. In mijn directe omgeving zie ik dat men massaal in de gaten houdt wanneer men een afspraak mag maken voor de prik(ken). Het is grappig om te zien dat men er onderling soms bijna een sport van maakt wie als eerste terecht kan. Toch merk ik ook dat nog niet iedereen die zich wil laten inenten, dat ook zo snel mogelijk doet. Mocht u moeite hebben met het maken van een afspraak, vraag dan in uw omgeving of iemand u daarbij kan helpen of neem contact op met de GGD.

Om ons normale leven terug te kunnen krijgen, blijft het van groot belang de versoepelingen op te volgen zoals deze bedoeld zijn. We houden ons aan de basisregels en laten ons zoveel mogelijk vaccineren. Hoe sneller iedereen die dat wil is gevaccineerd, hoe sneller we ons weer vrijer kunnen bewegen. Hoe heerlijk zal het zijn om ook straks aan het eind van de zomer de mondkapjes op te kunnen bergen, ouderen en kwetsbaren weer veelvuldig te kunnen bezoeken, kinderen weer gewoon naar school te laten gaan en we met z’n allen gewoon weer wat dichter bij elkaar kunnen zijn…

Maar zover is het nu nog niet: Lieve Doesburgers, laten we ook deze versoepelingen met z’n allen weer op z’n Doesburgs doorstaan. Geniet van elkaar, van het mooie weer en houd nog even vol. Alleen samen krijgen we Corona onder controle!

Met vriendelijke groet,
Namens burgemeester en wethouders van Doesburg

Loes van der Meijs – Van de Laar  |  Burgemeester

Brief van de burgemeester aan alle Doesburgers

23 april 2021

Lieve Doesburger(s),

De dag waar menigeen lang op heeft gewacht lijkt nu echt bijna aan te breken: Als alles goed gaat gaan de terrassen vanaf 28 april weer open! Is het nu dan echt zover en gaan we langzaam weer terug naar ons oude leven?

Die terrassen zijn in het afgelopen jaar eigenlijk een beetje symbool gaan staan voor vrijheid. Nog nooit hebben we er zo naar verlangd om in het zonnetje een kopje koffie te drinken, te lunchen of te borrelen met geliefde(n). Met de nodige afstand onder de mensen zijn, lekker buiten, kijkend naar voorbijgangers. Vanaf 28 april mag het weer tot 18.00 uur. Nog niet helemaal zoals we dat voor Corona deden, maar dit perspectief maakt iedereen toch wel vrolijk! Ik ben blij voor onze Doesburgse horeca dat er eindelijk weer wat mogelijk is. Wanneer ik loop door Doesburg zie ik dat er al volop vol enthousiasme gewerkt wordt om weer voor u klaar te staan.

Maar dat is nog niet alles. Ook wordt winkelen zonder afspraak weer mogelijk. De avondklok verdwijnt. Studenten kunnen weer wat fysieke lessen gaan volgen en u mag thuis weer meer dan 1 persoon ontvangen. Zo kunnen we ook thuis weer op verantwoorde wijze samen met vrienden genieten van een goed glas wijn of een lekker etentje.

Ik geniet van deze vooruitzichten maar wil ook mijn zorg uitspreken: Lieve Doesburgers, laten we ook deze versoepelingen met z’n allen op verantwoorde wijze doorstaan. Zodat er straks alleen maar meer mogelijk wordt en we geen stappen terug meer hoeven te doen. We houden ons dus aan de basismaatregelen en blijven elkaar de ruimte geven. Als het mooie weer ons weer weet te vinden, zal het drukker worden in het centrum met winkelend publiek en toeristen. Vanaf 27 april is de binnenstad afgesloten voor auto’s en fietsers. Dat biedt zeker een stukje extra ruimte maar ik vraag ook ieders medewerking om hier goed mee om te gaan. Dat houdt in: Blijf afstand houden van elkaar, draag mondkapjes waar er minder ruimte is en ga op rustige tijden winkelen.

Ik wens u een fijne Koningsdag, die ook dit jaar weer klein gevierd zal moeten worden zonder vrijmarkten. Ik kijk er naar uit en vertrouw op uw verantwoorde medewerking. Alleen samen krijgen we Corona onder controle!

Met vriendelijke groet,
Namens burgemeester en wethouders van Doesburg

Loes van der Meijs – Van de Laar  |  Burgemeester

Brief van de burgemeester aan alle Doesburgers

10 maart 2021

Lieve Doesburger(s),

Het is zover: We zijn een jaar verder. Een jaar lang ervaring met corona. Een jaar vol nieuwe woorden als (intelligente) lockdown, 1,5 meter samenleving, kuchscherm, Teamsvergadering en nog heel veel andere termen die opeens betekenis kregen. Woorden die we nooit meer kunnen noemen zonder terug te kijken naar deze tijd. Deze ingrijpende periode.

Met het voorjaar dat aanbreekt glooit er ook hoop aan de horizon. We zijn er nog niet en het kan nog best heel lang duren voor we er met z’n allen een beetje bovenop zijn. Toch komt er met het lengen van de dagen ook langzaamaan verlichting aan. We laten de donkerste periode hopelijk dan echt achter ons.

Ik ben trots op hoe de Doesburger zich heeft gedragen, aangepast en meebewogen met wat er werd gevraagd. Het was zeker niet altijd makkelijk en iedereen liet het hoofd wel eens hangen. Maar samen hebben we ervoor gezorgd dat er geen rellen hebben plaatsgevonden of geen honderden of zelfs tientallen boetes zijn uitgedeeld. Samen hebben wij deze crisis het hoofd kunnen bieden. Hoe moeilijk ook voor onze winkeliers, voor de thuiswerkende ouders met kinderen die niet naar school konden, voor de leraren van wie veel extra’s werd gevraagd, voor de mensen in de zorg, de ouderen, de horeca-exploitanten….Eigenlijk voor iedereen.

De eerste Doesburgers zijn gevaccineerd en dat biedt hoop. Hoop op verruiming van de maatregelen die we allemaal zo zat zijn. Ik vraag u nog even vol te houden, zodat we straks weer fijn naar een terrasje kunnen, weer naar kantoor mogen en kunnen studeren. Maar ook eindelijk weer met de hele familie op bezoek bij opa en oma of gewoon naar de film. Ook het kopen van een ongepland cadeautje om tijdens een leuk feestje te kunnen geven…..Alles wat ooit zo normaal was, wordt dan opeens bijzonder. Ik kijk er naar uit en vraag u samen met mij vol te houden.

Met vriendelijke groet,
Namens burgemeester en wethouders van Doesburg

Loes van der Meijs – Van de Laar  |  Burgemeester

Brief van de burgemeester aan alle Doesburgers

17 december 2020

Onderwerp: Prettige feestdagen voor iedereen

Lieve Doesburger(s),

Alle brieven en berichtjes die op dit moment worden geschreven beginnen met: Het was een bijzonder jaar. En dat was het!

Velen van u zullen net als ik hebben uitgekeken naar de feestdagen. Altijd een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. Ook dit jaar blik ik graag samen met de mensen om wie ik geef terug op waar we in 2020 allemaal mee te maken hebben gehad. Dit jaar wordt dat groepje mensen om ons heen echter wel heel beperkt. Sinds 15 december is de strengste lockdown tot op heden een feit. Net nu we er met z’n allen zo genoeg van hebben en we zo graag weer onder elkaar willen zijn, blijkt het venijn nog in de staart van 2020 te zitten.

Een moeilijke tijd voor onze lokale winkeliers, voor ouders en schoolgaande kinderen, voor leraren, mensen in de zorg, ouderen, maar eigenlijk voor iedereen die zo graag samen had willen zijn in deze donkere periode richting de eind van het jaar. Dit jaar geen feestdagen aan grote tafels, geen huis vol visite, geen vuurwerk, geen kerstmarkten en andere evenementen. Gewoon een moment van rust. Een periode die we nooit zullen vergeten en in klein gezelschap met onze naasten zullen doorbrengen.

Lieve Doesburger, gelukkig glooit er in deze donkere periode licht aan de horizon. Het vaccin laat niet lang meer op zich wachten. Laten we samen hopen dat dit het begin van het einde van het coronatijdperk betekent. Graag wil ik u allen danken voor uw begrip, het naleven van de regels en het omkijken naar elkaar. Dat maakt dat we samen de stad vormen waar we zo van houden!

Ondanks alles wens ik u hele fijne, rustige feestdagen en hoop ik samen met u op een gezonde en frisse start in 2021.

Met vriendelijke groet,
Namens burgemeester en wethouders van Doesburg

Loes van der Meijs – Van de Laar  |  Burgemeester

Brief van de burgemeester aan alle Doesburgers

28 oktober 2020

Kom alleen indien noodzakelijk en dan bij voorkeur alleen naar Doesburg! Ik had niet gedacht dat ik dat als burgemeester van dit prachtige Hanzestadje ooit zou zeggen. Nu wel… maar niet zonder pijn in mijn hart. Het is van groot belang om nu de teugels nog wat verder aan te trekken, zodat we straks weer volop met elkaar kunnen genieten van al het moois dat Doesburg te bieden heeft.

Dit wordt dus geen brief vol goed nieuws. Net als vele andere burgemeesters in het land, voel ik de bittere noodzaak om de maatregelen van het kabinet streng na te leven. Het virus is nog verre van onder controle en dit betekent dat we met z’n allen een tandje bij moeten zetten of misschien juist een stapje terug moeten doen. Ik vraag u om uw hulp daarbij.

De horeca is inmiddels gesloten. Ik leef met onze ondernemers mee en hoop dat zij ook nu weer hun creativiteit en ondernemerschap inzetten om het hoofd boven water te kunnen houden. Nu het niet meer mogelijk is een terrasje te pakken of een heerlijke lunch of maaltijd in een van de fijne eettentjes in de stad te nuttigen, wordt het automatisch iets rustiger in de stad. Niet leuk om te zien  en ongetwijfeld ook voelbaar in de portemonnee van onze winkeliers, maar helaas wel nodig. Via KoopLokaalDoesburg(externe link) helpt u onze ondernemers en steekt u hen een hart onder de riem. Nu al bij uw dagelijkse aanschaf van producten of het afhalen van een heerlijk maaltje, maar zeker ook straks richting de feestdagen!

Het straatbeeld verandert. Het wordt rustiger en dat is niet leuk maar wel goed voor dit moment. Het zorgt ervoor dat de 1,5 meter afstand goed bewaakt kan worden. Om die reden is besloten de afsluiting van de binnenstad op te heffen. Sinds maandag 26 oktober geldt hier gewoon het oude regiem weer en is de binnenstad alleen op zaterdag en de 1e zondag van de maand, bij doorgang van de Culturele zondag, nog deels afgesloten.

Gaat u toch het centrum in, dan vraag ik u uitsluitend alleen (en niet met het hele gezin of vrienden) in de stad te komen. Houd steeds voldoende afstand en wees verstandig en sociaal. Draag een mondkapje in geval van twijfel en in de openbare gebouwen. Hebt u klachten, blijf dan thuis en vraag iemand anders uw noodzakelijke boodschappen mee te nemen.

Lieve Doesburgers, ik heb u nodig en reken op uw medewerking. Samen zorgen we dat verdere maatregelen ons bespaard blijven en we deze tijd hopelijk gauw achter ons kunnen laten. Let op elkaar en let een beetje extra op mensen in uw omgeving die eenzaam dreigen te raken. Blijf gezond!

Met vriendelijke groet,

Namens burgemeester en wethouders van Doesburg

Loes van der Meijs – Van de Laar | Burgemeester

Zesde brief van de burgemeester aan alle Doesburgers

22 september 2020

Lieve Doesburgers,

Afgelopen jaren hebben we steeds kunnen genieten van een heerlijke nazomer. Na alles wat 2020 ons gebracht en ontnomen heeft, hoop ik ook dit jaar weer te mogen rekenen op een zogenaamde ‘Indian Summer’. Mooi weer zorgt ervoor dat we met z’n allen het vakantiegevoel misschien nog wat langer kunnen vasthouden.  Hoe fijn zou het zijn om de zomer nog een stukje te verlengen?

Op zonnige dagen zie ik vanuit mijn werkruimte altijd de vele bezoekers genieten van onze bruisende binnenstad. Dit jaar is dit echter voor het eerst soms met gemengde gevoelens. Enerzijds, fantastisch dat men ons nog steeds weet te vinden natuurlijk. Bezoekers en toeristen zijn goed voor onze stad. Zij zorgen dat we, ook in deze moeilijke tijd, blijven floreren door de horeca en musea te bezoeken en inkopen te doen bij onze lokale ondernemers. Anderzijds, zie ik dat het soms wel heel druk is en dat het naleven van de coronamaatregelen wat lijkt te verslappen. Dat vind ik zorgelijk.

De besmettingscijfers lopen weer op. Dit merken we ook in onze regio. Het is dus belangrijk om de regels en de naleving hiervan juist niet te laten verslappen. Wij zijn dan misschien wel klaar met het virus, het virus is dat nog niet met ons. Om de 1,5 meter afstand vol te houden, ook tijdens de nazomer, hebben we besloten de afsluiting van het kernwinkelgebied te verlengen tot maximaal 30 november. Daarnaast heb ik ondernemers van o.a. de supermarkten gevraagd strenger te zijn op (naleving van) de maatregelen in en om de winkels.

Het is wel duidelijk dat we er nog niet zijn. Dit zien we ook aan het schrappen van allerlei kenmerkende evenementen en bijeenkomsten. Zo gaat de intocht van Sinterklaas ook in Doesburg dit jaar niet door en is onze Nieuwjaarsbijeenkomst al verdwenen van de kalender van 2021.

Lieve Doesburgers, ik vraag u weer om vol te houden! Als we ons aan de regels houden kunnen kinderen naar school blijven gaan, hoeven ouderen niet geïsoleerd te worden en kunnen horeca en culturele instellingen toch nog (beperkt) open zijn.

Geniet van een fijne nazomer en houd (afstand) van elkaar!

Met vriendelijke groet,

Namens burgemeester en wethouders van Doesburg

Loes van der Meijs – Van de Laar | Burgemeester

Vijfde brief van de burgemeester aan alle Doesburgers

10 juli 2020

Lieve Doesburgers,

Ineens is het zover: De zomervakantie van 2020 staat voor de deur…..
Vakantie, een moment van reflectie, verwerking en terugkijken op een heel bijzonder jaar. Wie had ooit kunnen bedenken dat 2020 het jaar zou worden waarin we met z’n allen in de ban waren van een virus. Een jaar waarin we veel thuis zouden zijn, niet of minimaal naar school of werk zouden kunnen, we onze dierbaren misschien wel hebben moeten missen. Ineens was niets meer zoals daarvoor.

Mensen, wat hebben we ons kranig geweerd. Wat ben ik er trots op hoe Doesburg zich tot op heden door de crisis heeft geslagen. De maatregelen werden in onze stad keurig nageleefd. Dat was natuurlijk best wel eens een beetje wennen of misschien zelfs afzien, maar het heeft ons wel gebracht waar we nu zijn. De stad begint weer langzaam tot leven te komen en de 1,5 meter samenleving voor ieders gezondheid is onder de naam Goed thuis in Doesburg al bijna een begrip.

Hoewel we in de afgelopen periode misschien wel meer dan ooit aan huis gekluisterd zijn geweest, hebben we de vakantie dit jaar wel dubbel en dwars verdiend. Alle ouders belast met het thuisonderwijs van de kinderen, de medewerkers in de zorg die het uiterste van zichzelf hebben gegeven, de ondernemers die het hoofd boven water hebben moeten houden, en ga zo maar door. Veel thuis zijn is niet hetzelfde als vakantie hebben. Nu is het vakantie en is het tijd om uit te rusten. En ook al is die vakantie waarschijnlijk ook weer totaal anders dan u gewend bent, neem het ervan: U hebt het verdiend!

Lieve mensen, ik wens u allen een heerlijke zomer. Een lekker vrij gevoel in uw hoofd en een moment van bezinning. Breng nu het weer kan weer extra tijd door met de (eenzame) ouderen om u heen. Zij hebben u vast gemist! En of u uw vakantie nu elders doorbrengt of thuis in ons mooie Doesburg: Blijf alert, volg de richtlijnen die gelden, let op u zelf en op elkaar en bovenal: Geniet!

Met vriendelijke groet,

Namens burgemeester en wethouders van Doesburg

Loes van der Meijs – Van de Laar | Burgemeester

Vierde brief van de burgemeester aan alle Doesburgers

19 mei 2020

Lieve Doesburgers,

Ruim tien weken geleden werden we min of meer overvallen door een nieuw virus.

Hoe ongeloofwaardig leek het toen nog dat dit virus, zo’n gigantische impact zou krijgen op ons dagelijks leven. Hadden we voorheen niet vooral een beetje lacherig gekeken naar de Aziatische toeristen die met mondkapjes rondliepen op vliegvelden of treinstations? Door Corona is dit nu opeens ook onze nieuwe werkelijkheid. En dat is slechts één voorbeeldje van ons nieuwe normaal…

De weken verstreken en steeds meer raakten we gewend aan het Coronavirus en de consequenties hiervan voor ons dagelijks functioneren. Bezoekjes aan ouderen of kwetsbaren werden onmogelijk. Een knuffel of zelfs een vriendschappelijke handdruk was buiten het eigen gezin niet langer toegestaan. Je was opeens niet meer welkom in je kantoortuin of je moest zelfs je eigen zaak sluiten met alle gevolgen van dien. Mensen werden bang, ongerust, ontevreden of zelfs ongelukkig. Alles wat altijd zo normaal had geleken, was opeens niet meer mogelijk of zelfs strafbaar. In welke vreemde film waren we wereldwijd opeens terechtgekomen?

Inmiddels weten we dat we trots mogen zijn op wat we in deze intelligente lockdown allemaal voor elkaar hebben gekregen in Nederland. Door onze gezamenlijke inzet en flexibiliteit is het nu mogelijk om langzaam te gaan versoepelen. Per 1 juni mogen de geliefde en zo gemiste terrassen weer open. Daar heeft menigeen naar uit gekeken. Ook is het mogelijk om bijeenkomsten met maximaal 30 mensen weer voorzichtig te laten plaatsvinden en kan men weer een keer naar de bioscoop of een klein concert. Een heerlijk vooruitzicht, maar deze versoepeling brengt ook wel enkele zorgen met zich mee. Hoe houden we het veilig? Hoe borgen we de 1,5 meter afstand? Hoe zorgen we ervoor dat we de basisprincipes: veelvuldig handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, afstand bewaren en drukte vermijden blijven volhouden? Zodat we voorkomen dat we straks tegen een tweede virusgolf aanlopen.

Als burgemeester is het mijn zorg dat u gezond bent en blijft. Ook is het mijn taak ervoor te zorgen dat het in Doesburg behalve aangenaam ook veilig vertoeven is. Daarom wordt als tijdelijke maatregel de binnenstad van Doesburg afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Veilige en zichtbare (loop)routes moeten ervoor zorgen dat de 1,5 meter afstand in acht wordt gehouden. Daarnaast biedt deze tijdelijke afsluiting onze horecaondernemers de mogelijkheid de terrassen tijdelijk uit te breiden, zodat men toch voldoende publiek kan ontvangen. We vragen hierbij wederom om uw flexibiliteit en aanpassingsvermogen. We realiseren ons ook dat niet alles zonder slag of stoot zal gaan en we waar nodig moeten bijsturen. Ik vraag daarom ook op dit gebied om uw medewerking en begrip.

Lieve Doesburgers, ik blijf dus om uw steun vragen. Blijf naar elkaar omkijken. Wees een beetje tolerant en help elkaar waar nodig. Houd vol. Samen kunnen we dit virus aan!

Met vriendelijke groet,

Namens burgemeester en wethouders van Doesburg

Loes van der Meijs – Van de Laar | Burgemeester

Derde brief van de burgemeester aan alle Doesburgers

22 april 2020

Lieve Doesburgers,

Al weken leven we in Doesburg in een noodzakelijk isolement. We verblijven in en om ons huis met ons gezin. Uit de lege straten, stilstaande auto’s, onbemande bedrijfspanden en lege scholen blijkt dat Doesburgers de opgelegde maatregelen heel erg serieus nemen. Dat maakt mij trots.
Trots op u! Sinds gisteravond weten we dat er op een aantal vlakken iets ruimte komt, maar ook dat we er voorlopig zeker nog niet zijn. Dat is even slikken voor velen, dat besef ik heel goed. Er wordt veel van ons allen gevraagd.

De maatregelen versoepelen iets voor de basisschoolleerlingen. Zij pakken na de meivakantie, op 11 mei, de draad weer op en gaan weer, op aangepaste wijze, naar school. Onze scholen buigen zich erover hoe dit eruit gaat zien binnen de 1,5 meter samenleving en communiceren dat met u.

Ook liet het kabinet weten dat het sporten voor de kinderen, maar ook jongeren, weer voorzichtig opgepakt kan gaan worden. Ik juich dit toe. Wat is er nou fijner dan weer actief bezig te kunnen zijn na dit weken te hebben gemist? Als gemeente gaan wij direct met de sportverenigingen in gesprek om dit ook snel te kunnen realiseren volgens de geldende regels.

Ik ben blij met deze versoepeling, maar het gevoel van weemoed overheerst. Uit ons altijd zo bruisende stadje, lijkt de levenslust even helemaal verdwenen. Ook tijdens Koningsdag en, de dit jaar zo bijzondere, herdenkingen rondom 4 mei en Bevrijdingsdag zal het nog stil zijn. Deze zomer is er geen plek voor evenementen en grootschalige samenkomsten. Dat stemt mij treurig voor de stad, maar ik voel ook mee met alle vrijwilligers, besturen en organisatoren die hier al zoveel werk voor verzet hebben en alle voorbereidingen nu in rook zien opgaan.

Dat de familieleden in de verpleeg- en verzorgingshuizen nog niet bezocht kunnen worden, vind ik schrijnend voor iedereen. Toch vraag ik u ook hier ter bescherming van onze zorgmedewerkers en kwetsbare ouderen, nog wat langer om uw geduld en solidariteit. Houd vol.

We moeten creatief zijn en op zoek gaan naar oplossingen en alternatieven om het Doesburg fier overeind te houden. De Doesburgse webshop www.kooplokaaldoesburg.nl is een goed voorbeeld van zo’n alternatief om onze binnenstadondernemers te helpen in deze moeilijke tijden.

Maar er is vast meer te bedenken. Hebt u creatieve ideeën, ziet u goede mogelijkheden, barst u van de inspiratie om Doesburg straks er bovenop te krijgen, meld u dan. Wij hebben u nodig! Op dit moment wordt er een taskforce, een soort denktank, geformeerd met mensen uit de stad. De belangrijkste opgave van deze taskforce is om Doesburg zo normaal mogelijk te laten functioneren in de 1,5 meter samenleving. Kunt en wilt u daar iets in betekenen, meld u dan via aanmelding@doesburg.nl o.v.v. Taskforce 1,5 meter.

Lieve mensen, ik vraag u nogmaals om de overige maatregelen te blijven volgen. Blijf betrokken bij en solidair met elkaar. Samen houden wij dit vol en samen krijgen wij Doesburg straks weer snel op de been. Ik vertrouw op u!

Met vriendelijke groet,

Namens burgemeester en wethouders van Doesburg

Loes van der Meijs – Van de Laar | Burgemeester

Tweede brief burgemeester aan alle Doesburgers

31 maart 2020

Lieve Doesburgers,

Het is alweer twee weken geleden na mijn eerste brief aan alle Doesburgers. Vanavond hoorden we in de persconferentie van het kabinet over de verlenging van de maatregelen. Ik ben me er volledig van bewust hoe ingrijpend deze verlenging tot dinsdag 28 april 2020 voor velen van u wederom is.

Alles wat altijd zo normaal leek, lijkt nu zover van ons weg te staan:
Kinderen die naar school gaan, ouders die naar hun werk gaan, even op bezoek bij opa of oma, samen eten in een restaurant, je verjaardag vieren met wie je lief is, sporten in de sportschool, een uitje met vrienden. Wie had ooit gedacht dat dit allemaal opeens onmogelijk zou zijn.
Lieve mensen, het is gelukkig allemaal tijdelijk. Ook al lijkt het nu misschien soms wat uitzichtloos. Zeker ook met de meivakantie in het vooruitzicht waarin u misschien wel een tripje wilde plannen. Hoe jammer ook, stel het gewoon even uit en neem geen onnodig risico. Straks kunnen we allemaal weer genieten van wat we lange tijd misschien als heel normaal hebben beschouwd.

Het belangrijkste is nu dat we gezond zijn en blijven. Misschien bent u dat niet of kent u mensen in uw omgeving die tot de kwetsbare groep behoren en bent u bang. Bang dat uw geliefden iets overkomt. Dat zij niet de zorg kunnen krijgen die nodig is. Ik begrijp uw zorg en angst en voel met u mee. Het enige wat we kunnen doen, is de maatregelen vanuit het Rijk goed blijven volgen. Dat zijn wij naar elkaar verplicht. In het bijzonder wil ik uw aandacht daarnaast nog vragen voor de kwetsbare kinderen in Doesburg. We hebben de meeste kinderen goed in beeld. Maakt u zich toch zorgen? Neem contact op met het CJG in Doesburg via 0900 8433.

Het kan ook zijn dat u bezorgd bent over uw financiële situatie. Misschien bent u een zelfstandige ondernemer die zijn zorgvuldig opgebouwde bedrijf ten onder ziet gaan. Of bent u bang dat uw inkomen daalt of u uw werk verliest, uw rekeningen niet meer kunt betalen. Neemt u contact op met onze vraagbaak om te horen waar de gemeente u bij kan helpen. Dit kan iedere werkdag tussen 9.00 en 12.00 uur op 0313-48 13 42.

Ook mijn hart huilt als ik door de lege Doesburgse straten loop. Lege winkels, gesloten eet- en drinkgelegenheden. Trots ben ik als burgemeester op hoe goed de landelijke maatregelen door de Doesburgers worden opgevolgd, maar de aanblik van de normaal zo levendige en nu uitgestorven stad maakt mij in en in triest.

Toch vraag ik u nogmaals dringend uw verantwoordelijkheid voor uw en onze veiligheid hierin te blijven nemen. Samen kunnen wij dit virus hopelijk het hoofd bieden. Ik vertrouw op uw medewerking, houd vol in ieder geval tot 28 april en blijft u alstublieft goed naar elkaar omkijken.

Met vriendelijke groet,

Namens burgemeester en wethouders van Doesburg

Loes van der Meijs – Van de Laar | Burgemeester

Brief van de burgemeester aan alle Doesburgers

15 maart 2020

Nadat deze week de consequenties van het Coronavirus voor iedereen iedere dag of zelfs elk uur steeds dichterbij kwamen, wil ik graag wat woorden tot de Doesburgers richten:

Het is een lastige, moeilijke en misschien zelfs angstige tijd voor iedereen. Waar het Coranavirus eerst letterlijk en figuurlijk ver van ons bed was, raakt het ons nu allemaal. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid dit virus de kop in te drukken en verdere besmettingen te voorkomen.

De eerste verantwoordelijkheden werden ook in Doesburg gelukkig direct genomen. Ik ben er trots op om te zien dat dit met zoveel begrip en verantwoordelijkheid werd opgepakt. Feestjes werden afgezegd, samenkomsten uitgesteld en de organisatoren van evenementen pakten direct de handschoen op en zochten contact over het doorgaan van een kaartverkoop of annulering van een evenement op langere termijn.

Vanmiddag werd duidelijk dat we er daar niet mee zijn. We moeten weer een aantal stappen gaan zetten. Ingrijpende stappen. Vanaf vandaag 18.00 uur gaan de kinderopvangorganisaties, scholen, horecagelegenheden, sportfaciliteiten ook allemaal dicht tot in ieder geval 6 april. Ongekende maatregelen die niet genomen worden als dit niet strikt noodzakelijk is.

Hoe zwaar en ingrijpend dit organisatorisch of economisch ook voor u is. Ik vraag u dringend uw verantwoordelijkheid voor u en onze veiligheid hierin te nemen. Samen kunnen wij dit virus hopelijk het hoofd bieden.

Gezondheid is ons grootste goed. Doesburg kenmerkt zich door een betrokken gemeenschap van mensen die iets bij willen dragen. Dat kunnen we nu. Door de maatregelen strikt te volgen zorgen wij ervoor dat voorkomen kan worden dat mensen in onze nabije omgeving ziek worden. Ook vraag ik u na te denken over wat u kunt doen, zodat mensen in de zorg en andere nu zo belangrijke sectoren hun werk kunnen blijven doen. In Doesburg zorgen wij voor elkaar! Daar ben ik als burgemeester ontzettend trots op.

Ik wens u allemaal heel veel sterkte bij de moeilijke beslissingen en keuzes die u nu misschien moet maken. Houd u aan de voorschriften: De scholen, kinderopvang en horeca sluiten hun deuren tot in ieder geval 6 april. Ga niet hamsteren en lieve Doesburgers, let een beetje op elkaar.                                                                                       

Met vriendelijke groet,
Namens burgemeester en wethouders van Doesburg

Loes van der Meijs – Van de Laar  |  Burgemeester