Tweede brief burgemeester aan alle Doesburgers

31 maart 2020

Lieve Doesburgers,

Het is alweer twee weken geleden na mijn eerste brief aan alle Doesburgers. Vanavond hoorden we in de persconferentie van het kabinet over de verlenging van de maatregelen. Ik ben me er volledig van bewust hoe ingrijpend deze verlenging tot dinsdag 28 april 2020 voor velen van u wederom is.

Alles wat altijd zo normaal leek, lijkt nu zover van ons weg te staan:
Kinderen die naar school gaan, ouders die naar hun werk gaan, even op bezoek bij opa of oma, samen eten in een restaurant, je verjaardag vieren met wie je lief is, sporten in de sportschool, een uitje met vrienden. Wie had ooit gedacht dat dit allemaal opeens onmogelijk zou zijn.
Lieve mensen, het is gelukkig allemaal tijdelijk. Ook al lijkt het nu misschien soms wat uitzichtloos. Zeker ook met de meivakantie in het vooruitzicht waarin u misschien wel een tripje wilde plannen. Hoe jammer ook, stel het gewoon even uit en neem geen onnodig risico. Straks kunnen we allemaal weer genieten van wat we lange tijd misschien als heel normaal hebben beschouwd.

Het belangrijkste is nu dat we gezond zijn en blijven. Misschien bent u dat niet of kent u mensen in uw omgeving die tot de kwetsbare groep behoren en bent u bang. Bang dat uw geliefden iets overkomt. Dat zij niet de zorg kunnen krijgen die nodig is. Ik begrijp uw zorg en angst en voel met u mee. Het enige wat we kunnen doen, is de maatregelen vanuit het Rijk goed blijven volgen. Dat zijn wij naar elkaar verplicht. In het bijzonder wil ik uw aandacht daarnaast nog vragen voor de kwetsbare kinderen in Doesburg. We hebben de meeste kinderen goed in beeld. Maakt u zich toch zorgen? Neem contact op met het CJG in Doesburg via 0900 8433.

Het kan ook zijn dat u bezorgd bent over uw financiële situatie. Misschien bent u een zelfstandige ondernemer die zijn zorgvuldig opgebouwde bedrijf ten onder ziet gaan. Of bent u bang dat uw inkomen daalt of u uw werk verliest, uw rekeningen niet meer kunt betalen. Neemt u contact op met onze vraagbaak om te horen waar de gemeente u bij kan helpen. Dit kan iedere werkdag tussen 9.00 en 12.00 uur op 0313-48 13 42.

Ook mijn hart huilt als ik door de lege Doesburgse straten loop. Lege winkels, gesloten eet- en drinkgelegenheden. Trots ben ik als burgemeester op hoe goed de landelijke maatregelen door de Doesburgers worden opgevolgd, maar de aanblik van de normaal zo levendige en nu uitgestorven stad maakt mij in en in triest.

Toch vraag ik u nogmaals dringend uw verantwoordelijkheid voor uw en onze veiligheid hierin te blijven nemen. Samen kunnen wij dit virus hopelijk het hoofd bieden. Ik vertrouw op uw medewerking, houd vol in ieder geval tot 28 april en blijft u alstublieft goed naar elkaar omkijken.

Met vriendelijke groet,
Namens burgemeester en wethouders van Doesburg

Loes van der Meijs – Van de Laar  | Burgemeester

Brief van de burgemeester aan alle Doesburgers

Brief van Burgemeester van der Meijs-van de Laar

15 maart 2020

Nadat deze week de consequenties van het Coronavirus voor iedereen iedere dag of zelfs elk uur steeds dichterbij kwamen, wil ik graag wat woorden tot de Doesburgers richten:

Het is een lastige, moeilijke en misschien zelfs angstige tijd voor iedereen. Waar het Coranavirus eerst letterlijk en figuurlijk ver van ons bed was, raakt het ons nu allemaal. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid dit virus de kop in te drukken en verdere besmettingen te voorkomen.

De eerste verantwoordelijkheden werden ook in Doesburg gelukkig direct genomen. Ik ben er trots op om te zien dat dit met zoveel begrip en verantwoordelijkheid werd opgepakt. Feestjes werden afgezegd, samenkomsten uitgesteld en de organisatoren van evenementen pakten direct de handschoen op en zochten contact over het doorgaan van een kaartverkoop of annulering van een evenement op langere termijn.

Vanmiddag werd duidelijk dat we er daar niet mee zijn. We moeten weer een aantal stappen gaan zetten. Ingrijpende stappen. Vanaf vandaag 18.00 uur gaan de kinderopvangorganisaties, scholen, horecagelegenheden, sportfaciliteiten ook allemaal dicht tot in ieder geval 6 april. Ongekende maatregelen die niet genomen worden als dit niet strikt noodzakelijk is.

Hoe zwaar en ingrijpend dit organisatorisch of economisch ook voor u is. Ik vraag u dringend uw verantwoordelijkheid voor u en onze veiligheid hierin te nemen. Samen kunnen wij dit virus hopelijk het hoofd bieden.

Gezondheid is ons grootste goed. Doesburg kenmerkt zich door een betrokken gemeenschap van mensen die iets bij willen dragen. Dat kunnen we nu. Door de maatregelen strikt te volgen zorgen wij ervoor dat voorkomen kan worden dat mensen in onze nabije omgeving ziek worden. Ook vraag ik u na te denken over wat u kunt doen, zodat mensen in de zorg en andere nu zo belangrijke sectoren hun werk kunnen blijven doen. In Doesburg zorgen wij voor elkaar! Daar ben ik als burgemeester ontzettend trots op.

Ik wens u allemaal heel veel sterkte bij de moeilijke beslissingen en keuzes die u nu misschien moet maken. Houd u aan de voorschriften: De scholen, kinderopvang en horeca sluiten hun deuren tot in ieder geval 6 april. Ga niet hamsteren en lieve Doesburgers, let een beetje op elkaar.                                                                                       

Met vriendelijke groet,

Namens burgemeester en wethouders van Doesburg

Loes van der Meijs – Van de Laar  | Burgemeester