Beleidsnotitie met dakvlakkenkaart voor het plaatsen van zonnepanelen op daken in het Rijksbeschermd stadsgezicht van Doesburg.

Man bevestigt zonneppanelen op dak van woning, achtegrond bomen, groen en rijtjeshuizen

Op 28 maart 2024 heeft de gemeenteraad de ‘Beleidsnotitie verdere verruiming zonnepanelenbeleid gemeente Doesburg’ met dakvlakkenkaart vastgesteld. De beleidsnotitie voorziet in een verdere verruiming van het welstandsbeleid bij een aanvraag omgevingsvergunning voor het plaatsen van zonnepanelen op daken binnen het Rijksbeschermd stadsgezicht van Doesburg. Ook heeft de gemeenteraad besloten om de legeskosten voor het plaatsen van zonnepanelen op daken volledig vrij te stellen. De nieuwe beleidsnotitie met dakvlakkenkaart kunt u onderstaand inzien.

Stappenplan initiatiefnemers

In de beleidsnotitie is een stappenplan uitgewerkt voor inwoners en bedrijven die voornemens zijn om zonnepanelen te plaatsen op daken binnen het Rijksbeschermd stadgezicht. Deze treft u ook hier:

  1. Ga na of uw pand ligt binnen het beschermde gezicht van Doesburg, want een vergunning voor zonnepanelen op daken is alleen vereist bij monumenten en panden in rijksbeschermde stadsgezichten. 
  2. Bepaal aan de hand van de dakvlakkenkaart of uw pand groene dakvlakken heeft; dit betekent dat u onder voorwaarden zonnepanelen kunt plaatsen. Zie de voorwaarden voor plaatsing op pagina 2 van de beleidsnotitie.
  3. Maak duidelijk waar en hoe de zonnepanelen worden geplaatst. Dit kan met een tekening van een legplan en/of foto van het dakvlak met maatvoering. Maak ook duidelijk hoe de zonnepanelen eruit zien door documentatie toe te voegen van het type en de kleur. Vaak kan de leverancier van de zonnepanelen een vrijblijvend legplan aanleveren.
  4. Maak met enkele foto’s (op ooghoogte) duidelijk of en in hoeverre de zonnepanelen zichtbaar zijn vanaf openbaar toegankelijk gebied.
  5. Bij plaatsing van zonnepanelen op een plat dak zijn aanvullende gegevens nodig over de hellingshoek waaronder de zonnepanelen gelegd worden ten opzichte van het platte dak. Deze gegevens zijn nodig om te kunnen bepalen of de zonnepanelen boven de dakrand uitsteken. Over het algemeen volstaat het om deze gegevens schriftelijk aan te leveren.
  6. Woont u in een monument, dan is uw pand op de dakvlakkenkaart rood of blauw omkaderd en gelden aanvullende regels. Zie de voorwaarden voor (rijks)monumenten op pagina 2 van de beleidsnotitie.
    Ook wordt bij een monument gevraagd om aan te geven hoe leidingen e.d. worden doorgevoerd en hoe de brand- en constructieveiligheid wordt gewaarborgd. Bij uitzondering blijft bij monumenten de mogelijkheid bestaan dat extra gegevens nodig zijn om de aanvraag te kunnen beoordelen in relatie tot de monumentale waarden van het pand.
  7. Alvorens een omgevingsvergunning aan te vragen wordt geadviseerd om eerst een conceptverzoek in te dienen op de landelijke voorziening www.omgevingswet.overheid.nl. Voor vragen hierover kan contact worden opgenomen met ODRA via: www.odregioarnhem.nl/contact(externe link).
  8. Het plan wordt ter beoordeling voorgelegd aan de Adviescommissie Omgevingskwaliteit Doesburg. Bij een positieve beoordeling kan een aanvraag omgevingsvergunning worden ingediend en verleend.

Documenten